【颱風追擊】2302號熱帶氣旋瑪娃 MAWAR (02W) #2

869 回覆
7 Like 6 Dislike
天文台已經冇得睇個風 係咪收左皮
仲有路徑圖wor
真係打到嚟 要divert既時候可能有啲用

一打風呢到就群魔亂舞
多謝你覆我

咁我想問下我紅色圈住嘅係咪就係副高?我記得颱風係沿住副高而行
但就咁睇點睇到佢會向上行?or向四行?我見南海同日本外海嘅副高分別係5908同5927
咁係咪算高?

lm
參考12Z ECMWF決定性預報(預測轉向),00Z預報定位係16.4N 133.4E,06Z預報定位係16.6N 132.0E。

WP, 02W, 2023052612_F000_157N_1365E_02W, 2023052612, 03, EMX, 012, 164N, 1334E, 69, 962, XX, 34, NEQ, 0260, 0268, 0111, 0204, 975, 44, 40, -38, 834, 1906, Y, 282, 80, 858, 1436, 822, 1460, 264.0, 261.1, -12.6, 3.2, 63.6, 90.3, 264.0, 265.0

WP, 02W, 2023052612_F000_157N_1365E_02W, 2023052612, 03, EMX, 018, 166N, 1320E, 70, 956, XX, 34, NEQ, 0282, 0246, 0129, 0211, 968, 32, 55, -54, 1167, 2167, Y, 280, 66, 902, 1477, 865, 1498, 264.2, 261.1, -18.1, -0.9, 72.2, 91.3, 264.2, 266.0

JMA 00Z定位係16.4N 133.5E,0430Z根據ADT定位係16.55N 132.43E。簡單黎講現時移動速度完全符合數值預期,甚至可以話比數值預期略慢,現時移動速度較預期快呢點缺乏客觀數據支持。
我6月3都去大阪
因為預計之後副高會斷開 個風由中間北上
你等之後再睇就明
咁Russian Emperor
會,唔好去
直線力山基本上 sure
我認為轉向
我明了,依家個風個位頂左上去
行多陣就會斷,所以就會向上

除非副高增強,如果唔係向西行機會會微啲
不過又點樣睇佢幾時斷or點解會斷?
垃圾路徑
DLLM
屌我無用
番工壓力太大?
我早你一日,我驚旅程日日落雨多D
唔中都算,只係唔想食下沉
下個禮拜實熱死

唔會放心去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞