【颱風追擊】2302號熱帶氣旋瑪娃 MAWAR (02W) #2

869 回覆
7 Like 6 Dislike
Lm
就瑪娃嘅情況好難
如果真係繼續西行必定撞山
好撚熱,一係行快啲,一係90度向北啦
瑪娃我無期望過
但係14-15真係好多cat4/5係海 好似佢咁
然而雷伊在重創菲律賓中部後,成功在南海中部重組,並成為有紀錄以來第一個於12月在南海達到薩費依-辛普森颶風等級之「五級颱風」的熱帶氣旋

毋忘雷伊
屌 雷伊係中部唔計數
威馬遜係海南隔離C5叻啲
班風膠見到風眼興奮啲定巴膠見到死氣喉興奮啲

入撚到
好好J
黎唔黎香港先?
唔黎香港就咪開心啦
又轉走
心情唔好想搵人咬
廢風
須留意全球模式對停滯期間減弱速度係咪預報準確。雖然而家全球模式多數係海氣耦合,代表可以模擬到冷水上翻引致既強度減弱,但實際減弱速度仍可能快於全球模式預報。現時主觀預報(特別係JTWC)既減弱速度明顯快於全球模式。

呢個階段強度變化可能影響隨後路徑。分析GFS唔同層面預報可發現,越低高度東北側脊位建立越明顯,代表減弱越快,瑪娃向東北轉向(如果真係轉向)會越唔順利。
[img]https://na.cx/i/MRWZ7YW.png[/img

相比之下,ECMWF 00Z預報東北側脊位冇GFS明顯,所以雖然轉向後移動速度較慢,但最後都係東北行作結。

現階段結論:
1. 瑪娃到達呂宋東北海域後開始停滯,登陸菲律賓機會較微,此段預報信心持續上升。
2. 瑪娃停滯後路徑取決於風暴強度變化、東北側脊位建立,此段預報細節細微差異導致分岔局面,預報變數較大。
台灣風迷又要等下個
暫時應該10%機會都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞