【颱風追擊】2302號熱帶氣旋瑪娃 MAWAR (02W) #2

869 回覆
7 Like 6 Dislike
高空反氣旋仲勁過打風下沉
你想要曬死定淋死?
就算再黎一次
點都中一個掛。
個工作暑熱警告仲廢過酷熱警告,掛一陣又取消,彈出彈入咁
變溫帶氣旋潛斜壓潛熱釋放仲勁
點解唔可以陰天
勞工處稿件第013號 ─ 取消工作暑熱警告
勞工處稿件第011號 ─ 黃色工作暑熱警告生效
勞工處稿件第009號 ─ 取消工作暑熱警告
勞工處稿件第007號 ─ 黃色工作暑熱警告生效
勞工處稿件第005號 ─ 取消工作暑熱警告
勞工處稿件第003號 ─ 黃色工作暑熱警告仍然生效
勞工處稿件第001號 ─ 黃色工作暑熱警告生效

最廢係香港暑熱指數從來冇試過高過31,就算氣溫36度,暑熱指數都只會係30/31,紅色同黑色警告根本唔會出現
完全唔明黃紅黑條線點定出嚟
有份拍板定條線果啲人都on99

直接用交合嘅酷熱天氣警告同極端酷熱提示做準則仲實際
黑色暑熱出現果日應該同cat 5中出香港一樣全港死清光
呢個警告真係戇鳩鳩,真係完全根據實際情況去取消或者發出,完全冇預測成份

天文台成日都俾人鬧,暴雨警告係暴雨報告,勞工處呢個咁嘅警告係咪都應該要俾人鬧?
LCY 派比安俾人鬧都仆街都冇失眠,真係好厚面皮
香港暑熱指數最高係32.4。

氣溫35度但暑熱指數唔高,主因係下沉氣流主導下濕度唔高。

33-34度但吹西南季候風,暑熱指數反而會更高。

當然暑熱指數公式本身有冇改善空間係值得討論。
真係唔會中呢
搞到大半個日本落大雨
可參考JMA地面天氣圖分析同美國OPC。
副高目前強度約為數值預報預計嘅2倍,而西風槽強度則約為數值預報預計嘅嘅0.5倍,可見瑪娃入南海機會增加中。

lmao
98W Low
好熱 未出街已經濕曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞