港女小紅書教遊客來港5招防歧視 一行為影響市容! 網民反應兩極

247 回覆
874 Like 22 Dislike
無point就潛水啦
多奶共5毛狗jer
就係佢地做唔到先會咁大反應
睇你打d野都知你見識有幾多,縮係井底,開口埋口就粗口,上網就榮譽白人,現實就俾人撚
2 6名
點解咁都有兩極
呢d小學d德育課 常識都有教

咁都兩極,快撚d教育改革喇喂
自己啲行為克人憎又話人地歧視,上面啲人真係好難招呼
不要隨意蹲在路邊

<- 我見過深圳有人蹲在地鐵車廂
勁煩
又要落香港
又要post小紅輸 香港人點唔好

唔落香港咪冇事
「好幾次在景點遇到的遊客最吵的就是香港人,還望先要求自己再要求別人」

呢度係香港
有point咪?
人身攻擊唔係point
今次鬼打鬼
自己人提醒下基本禮儀都要出征
強烈建議擔遮要限制高度,矮過150的禁止擔遮,只可用雨衣!次次落雨排隊等車/過馬路,前面矮人擔遮真係整濕晒後面
全世界都係平均男高過女都唔知你拗乜鳩
香港男人矮咁只能夠講女人更矮
鬼妹坐地鐵地下張相影到海報咁
係靚嘅
垃圾地方的大部分人都冇insight
簡單啲

唔撚好黎
佢問乜撚都好
答佢我是中國人我好幸福
淨係香港見唔少鬼都係襯人少少亂dump垃圾,周圍坐霸住條路仲凶人,再唔係直接推開你都有,鋪頭人多時唔排隊直接沖入店,個樣好似心諗"你吹得我漲?", 出國見嗰d仲囂張,尤其係去東南亞嗰班
又要屌又要黎

對此,有網民怒轟表示「大陸人的素質比你們好多了 你說的這些全都沒在深圳發生」,「我沒覺得香港人整體比內地人素質高」,更表示香港人到外地比內地人更沒「素質」,「好幾次在景點遇到的遊客最吵的就是香港人,還望先要求自己再要求別人」,指「你不如說大陸人因為你是大陸人才被我們歧視」,還香港要防歧視「應該再加一條:如果你是白人你可以想做什麼就做什麼」。但有網民對樓住所說表示認同,更認為「只是一些很基本的素質禮儀」,「這些建議放之四海而皆準,不光適用於香港」,而是到全世界任何地方「最好都不要去做,都是不好的習慣」。

呢班生蕃真係笑撚死人
有哂片有哂相,連基本事實都否認
周街蹲,周街屙屎屙尿,依家又唔認,到俾人捉到就話人優越感,歧視佢哋文化
再唔係就話如果係鬼佬如何如何
根本同佢哋講道理係無撚用

好自卑既垃圾民族
係…好撚難頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞