日本旅遊討論區(31)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
博物館值唔值得行好睇你本身對d展品有無興趣
已plan左臨尾三日去洞口湖輕井澤
東京主要去明治神宮, 淺草,上野,原宿同築地
邊個位置會好啲?
巴打推介邊區多野行?
即日來回?
10-16 好似日日都落雨咁
第2日上富士山
新宿會近河口湖,夜晚亦多餐廳同商店
未去過歌舞伎町嘅亦可以去感受下氣氛
但酒店價位多數偏貴

而上野有新幹線站,近輕井澤
酒店價位平啲,夜晚都仲有得行下

考慮到交通時間,自己會perfer新宿嘅
但視乎你行程同口味啦
我明,而加見佢唔再出新physical卡,有d後悔轉左張physical卡入apple pay
明白,唔該巴打
唔怕,咁你仲有張屍骸留念㗎嘛
BTW 記名卡依然出,售票機買卡時自己打個名落去就得,唔使真係對身份
你會唔會上網買定果個東京週遊券?
唔該巴打 好似上野岩啲
我帶老母去
你急用咩?
而家係buyer周圍撲緊貨嘅stage
冇話永遠唔再賣
記名卡退款時要對身分, 出示唔到證明嘅話唔俾退
當然如果唔諗住退就無分別
你指JR? 我就唔會
冇記錯個名係打片假名,我格硬譯之後,佢對唔對到我護照英文㗎?
睇綠色窗口職員幫唔幫到你
原則上留日外籍人士都有相同問題, 應該已經有對應方法
都唔係的,個兩張實體卡第一次去日本旅行買,留黎記念用
而加去都係用apple pay。
btw我發現日本大部份信用卡機明明有wireless PAY,但都唔係好收外國人Mobile wallet,要show實體卡
到場先買
好似上網買左先可以劃位坐快線 個零鐘就去到洞口湖
日本以前係用開Felica做contactless payment,外國用Felica嘅除咗香港張八達通之後我諗唔到第二個

宜家先開始慢慢換信用卡機嚟收海外發行的信用卡
啲舊卡機未換哂,都係要用番傳統插卡

https://atadistance.net/2020/05/04/what-to-say-at-checkout-in-japan-with-apple-pay/

話時話依家去日本用信用卡俾錢,個店員都係要求你自己插咭
諗住坐巴士
係,佢明明有wireless卡機,都叫我插卡,好少地方accept 遊客wireless payment
我上年年尾同上個月去
都係100%插卡
除左....機場
2000 YEN單程幾抵玩, 有無PLAN埋輕井澤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞