日本旅遊討論區(31)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
風穴冰穴?
雖然落雨行可能凍過頭
真。印仔
係喎
閒日正常可以walkin買飛,但有機會排長龍
上dock既話就要上網買定
我上星期就咁行
主要跟柏蘭泰爾個関西post咁去
京都站附近酒店>鞍馬寺(入去唔好搭纜車)>行山去貴船>巴士返貴船口站落一乘街食高安(我覺得普通,可能極雞會好食啲,但撞正休日)>下鴨神社>巴士去銀閣寺(我建議去京都御所,靚好多仲要免費)>平安神宮(第二次去,好快走左)>四条 金の百合堂 食芭菲>八坂神社>落左大阪食晚飯>返京都酒店

除左巴士,全程用ktp
上dock究竟有冇伏
上面又話睇背脊
但睇人地遊記又影到正面好正
Day4要度下行李放邊,彦根大locker唔多
如果唔想煩就袋定2日衫,Day3寄左個喼,Day4/5就可以去京都酒店攞番,但要問定酒店肯唔肯寄/收

Day5琵琶湖觀景台嗰邊巴士同JR班次唔多,睇實時間

Day6就冇乜可能1日去哂,不如Day5唔去琵琶湖去宇治
[窮遊豪食逍遙遊]用8日暢遊關東 (東京‧河口湖‧日光‧湘南)
https://lih.kg/zpikqHX
#141 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
睇我遊記最實際
福岡都未去就plan緊沖繩?
好奇一問,熱得過香港濕熱?
Plan緊聖誕
最猛太陽嘅時間真係辛苦過香港
因為係乾蒸
諗住去商場涼冷氣?
佢哋啲冷氣開到25度入到去都係會滴汗
如果海邊有風就冇乜野
但入到市區例如新宿嗰邊,感覺上仲熱過旺角同老銅,好似蒸乾你咁樣
Day 4行李呢個問題都有諗過
Plan緊好無直頭係果頭住一晚
不過又要check in check out多次都係難搞

Day 5 我見啲人好似話jr站搭的士過去都唔貴
巴打去完貴船落山大約幾點?
7月頭去河口湖是否不智?
富士山冇雪睇
7點出發
8點半到鞍馬寺
12點半落返山

貴船去本社就夠
奧社爛地黎,我去左,中伏
7月頭係河口湖既薰衣草季
總覺得香港濕熱濕凍都吹大咗

東京市中心果種熱好難頂空氣焗咗走唔到
企返通風啲嘅地方就舒服好多
而夜晚印象中唔會熱得去邊
我plan咗6月1去 見呢日天氣已經算最好 希望可以睇到
一樣價錢 格蘭比亞同阪急國際你哋會點揀
格蘭比亞:喺正大阪站上面 4星級 得25平方米
阪急國際:梅田行5分鐘左右 5星級 42平方米
兩間都係三人房
格蘭比亞地理位置贏晒 但係25平方米好細
6月尾去東京
個種熱同而加香港差唔多?
你老味我機票已經4500一個人,一月訂七月底
如果冇人行動不便就有大住大啦?
7月底正常咩時間日落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞