國泰出咗內部電郵

864 回覆
1653 Like 57 Dislike
封email話因為cx係under 太古,which is a british company, 所以english 係佢哋first language
冇account...
同樣地,班大陸人最後都係會照搭cx, 一來CX 真係多ports, 二來佢哋不嬲鐘意「口裡說不」
呢段係上年台灣總統府為咗悼念李怡而頌佈嘅褒揚令,你一睇就會知成段字一啲都唔簡單。

「加拿大籍知名華文作家李怡,本名李秉堯,槃才廣度,貞亮穆宣。髫幼舉家輾轉播遷香港,鍾愛藝文,淬琢礱砥,開啟六十餘載抱槧握鉛之年歲。畢生投軀政治文化暨新聞執論,先後草創《伴侶》半月刊、《文藝伴侶》月刊、《九十年代》雜誌,持秉激濁揚清宏旨,暢申時事評詙縷析;眷注臺灣黨外運動,推引香港九七浪潮,針砭建白,孤懷閎識;言誠理精,鮮明悠遠。平素專務散文、新詩、小品文寫作,志切兩岸三地現況,悉力政經局勢發展;踐履民主法治真義,捍衛自由人權保障,蚊思負山,自出胸臆。晚近移居臺灣,撰擬《失敗者回憶錄》系列篇章,闓闡己身心路歷程,臚陳港臺軼談脈動,踔厲風起,空谷足音,允為華人地區重要意見領袖。詎料攖疾驟逝,軫悼彌殷,應予明令褒揚,用彰遺徽。」
China and Hong Kong
其實第一個language 英 唔得既叫其他識既空姐幫手 或者google translate 得唔得
之前坐其他航空公司 空姐唔識英文都係咁換第二個空姐serve我
especiallv
好撚有骨氣
諗起當年幫梁健輝出內部通告嘅維他奶HR head

清泉
今次又碎幾多玻璃心
發聲明係俾外人睇,屬於公關一部分。封信係俾內部睇,唔suppose流出。可能email真,但公關上都要發聲明話假,尤其係微博發聲明。
要CX收皮首先要HX(HU) HB做完起

依家CX同CA係互相持有,唔係單純CA持有CX
高登年代已經大把啦
個時仲未打大交既時候仲有唔少貼吧既人
兩邊人互相走正常交流
蝗🐛不溜欺善怕惡
國泰千祈要企硬唔好跪
有三成字都唔識讀,真係唔簡單
push
篇嘢作得幾好最後一段完全正確如果係真咁呢間公司管理層少數人都算係有水準嘅
佢哋借機會欺凌香港人啫

你覺得欺凌人需要正當理由咩
洗L理佢地
乜嘢腥緊人優越感
其實係自卑感作崇
封野都幾假
行文差到如果真係呢個Director 出
我建議佢都係講返中文…
HK係other area
繼續
其實唔止內部Email
根本香港大把正式文件同埋專業範疇都係只限英文,你想搵份中文嘢嚟睇下嘅話一係就新聞,一係就一頁起兩頁止嘅Summary
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞