渣打保安真係幾好

178 回覆
139 Like 16 Dislike
Starting on 29 May 2023, we will no longer support credit card adding to Apple Pay directly via the Wallet app on iOS devices. Instead, you can bind your credit card via the “Add to Apple Wallet” button within SC Mobile App
HKMA要求
又難怪 前排日日上新聞 見親都係渣打
聽到渣打兩個字就聯想到盜用
唔迫佢都唔做野
係全部信用卡公司...
係怪d將自己otp俾人地嘅人
hkma係保護返呢d人
比otp 人果班係on99
但上次國泰卡比人bin attack呢單其實就係渣兜system on99
同一時間咁多越南transaction湧入黎都唔識反應
仲要係同一系列既卡比人逐張卡逐個number試
但個system係0反應 呢下先勁
係HKMA要求
六大行係6月1都會執行
下?咁咪無得用 apple pay?
咁落後…
有,要係銀行apps 襟
HKMA覺得自己領先全球㗎
出盡力咁迫Apple幫手做

6月1號後香港銀行出嘅卡
係Apple wallet度手動加時會出error
然後會有粒掣帶你去對應嘅銀行隻App度
以後一定要經銀行App去做add wallet呢個動作
香港太多on9, 最慘柒完仲要人賠返錢畀佢
In-app provisioning係其中一個方法,但唔係迫所有銀行都要提供in-app provisioning。

HKMA份circular有建議啲銀行點做,但有啲細行因為做唔切而係到時會停哂手動入card number加去電子錢包嘅功能,要客打上熱線要職員幫佢係後台加返張卡落去。

同埋係包埋Google Pay同Samsung Pay,唔單止係Apple Pay。而且唔係6月1號出嘅卡先受限於呢個要求,而係所有銀行卡,包括信用卡同扣賬卡。
除左增加麻煩之外,唔覺得有咩效用

信用卡盜用不嬲有卡號碼有Cvv就得
加卡個時要銀行app 認證咪得
係都要令人誤會apple 加卡功能廢左
你識唔識字…
Apple淨係幫六大行做redirect
其他行仔只能夠自己backend block再出信教啲客點add
加卡本身已經要電話短訊認證
有啲附屬卡甚至要打上hotline先加到
依家佢咁搞法增加麻煩就有
唔識英文?

you can bind your credit card via the “Add to Apple Wallet” button within SC Mobile App
宜家驚個opt比人盜用
其實d銀行平時用返in app message 都得
即係假設咗電話sms唔安全
咁睇黎遲啲一定要裝app先用到香港信用卡網上購物,如果唔可以經sms做otp
煩能到
文盲個類真係會誤會
同意明明盜用個單都唔關呢樣嘢事

咁我 ebanking 用一部電話
但想 add 張卡落另一部電話咁要點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞