點解友和啲電器咁平?

236 回覆
5 Like 292 Dislike
最後搵左大行買
唔會推薦話邊一間,廢事好似做宣傳
只可以話你自己格價
但依2個月不停搵資料,都叫做識小小皮毛
冷氣型號,牌子其實唔太重要
貴機未必好(大金賣得幾貴,但我上網搵資料最多人話壞電路板都係佢)
三菱電機應該最穩定,但有好多款,其實之間差距未必差好遠
冷暖機視乎自己屋企要求,但我覺得有小小多餘,同埋到時壞左多樣野整

最比較留意既係安裝價錢
如果自己識朋友做冷氣安裝,費用係可以平好多
2個師傅大概裝3個鐘左右,除非屋企格局好麻煩
唔係一般黎講都係細case
根本唔需要話加依樣果樣而令到最後個費用搞到好貴

有D人話搵小型街坊鋪會平D
我都有問過幾間,發現同大行價錢唔係爭好遠(有D報價仲貴)
人地都要搵食,但如果部機/裝工出左問題,應該好難搵佢地跟進
我會舉個例買電腦搵廠機定砌機,10年前都仲講緊砌機平好多
但而家廠機個價都質得好低(例如DELL),同砌機根本差唔遠
人地講到明仲有包售後服務,所以好多街外砌機都係呃錢(黃金劏水魚場)
大行買野應該係求安心,同埋出咩事有得搵人執尾(比較上)

友和唔算係大行,唔好嘗試,我中過伏唔會再去佢度買野
當初佢件貨比我唔算十分殘舊,但一眼就睇得出係n手貨
我最憎既係當時佢no show, 應該話比回覆我,但無左件事
大佬我急住用呀.而家你整蠱我咩
後尾客服直接話換第部比你,問我接唔接受方案
大佬你一早應該比部新機我啦(你部機平出面幾百蚊咋)
而家你出錯仲唔認錯
例如呢
空中服務員每人運送免稅水貨
啱啱買完個磨豆機同溫控壺
冇問題
誠哥有主線副線兩間網上鋪
都係非常可靠
通常副線平少少
仲走去幫襯黑店試運氣做咩咁睇唔開
最平嘅野通常都係有代價
係垃圾, 個網站無show 缺貨, check 完又話無現貨, 水人落搭
電器幫非常好,仲好過豐澤
買d小型家電係ok ge
例如風筒 家庭電話果類
電器幫都ok
自己賣開電器

試過有個裝機師傅問我部冷氣機有冇貨話急用,
因為自己有倉好肯定答到有貨,報晒價個師傅都話要,咁由於即時要,只可以安排到街車送

好喇,件貨上咗車,個師傅打嚟話佢個客嫌貴,話友和幾平幾平,我話冇所謂,叫司機車返去倉,咁裝機師傅畀返街車錢,個師傅都肯,仲猛咁話唔好意思

咁我未打到畀街車司機之前,有條友打嚟,原來係師傅個客,話橫掂件貨上咗車,叫我做返友和個價就算,話友和平過我仲要包送貨,話街車費當佢買貴咗算,又話而家資訊好透明,打個型號就知價錢

我話做唔到友和個價,叫佢幫友和買,我已經叫司機車返去倉

一個鐘後,個裝機師傅打嚟叫我送貨,話個客買唔到機,一來一回,街車費都冇咗幾舊水,個師傅話照claim鳩個客
同實惠一撚樣
擺張圖喺到收錢
收咗錢之後送貨 安裝 所有嘢都射出去
無事就無事,
有事就可以由有貨變無貨,跟手再有貨但變壞貨,未計中間約時間等收貨等安裝
正仆街

唔急嘅,或者全世界都要訂貨嘅,兼且係代理送貨嘅,咁就可以考慮佢
因為一定全世界都等代理派貨,同邊到買都一樣。
但如果有得揀 最好唔好買哩幾間黑店
錢銀事少,勞氣事大
一搞就幾個禮拜,又要時間追又要嘈

利申,唔係話兇宅百記好,但唔至於咁仆街先

我係百老匯、豐澤買
電腦、冷氣機、雪櫃
即買即送,

人地重升級我做VIP

算唔算大型家電
DSC平到收左皮
on9公司 買個airpod成個星期都未送貨
最後要人去門市自取, 明明門市多貨到仆街
我又真係試過係yoho 買正負零風扇,一星期就壞左d 制既燈
頭果幾個月 記得用多啲
係保養期壞 先換返靚野
平?頂多咪叫正常價錢
邊撚度平?
但過左疫情 死都唔肯放門口 免簽收(雖然都明香港實有啲閪客 佢地都唔想咩鑊)
去price搵間評價高既買洗衣機,完全冇事
又平過豐澤
去price搵間評價高既小店買洗衣機,完全冇事
又平過豐澤
藍到黑,搵鬼買啦
因為水貨行貨溝住嚟賣
dklm買個小米空氣淨化機點知係水貨款,
用用吓壞咗開唔到,
15號即刻搵客服(因為18號保養到期),
客服叫我去小米維修中心。

一收工即刻攞咗部機去旺角到諗緊有得整,
點知人哋話你呢部水貨嚟,
香港冇呢個model呢邊整唔到。
當時1845…..

咁友和又冇電話淨係得個濕鳩線上客服/email。
我攞住部機去門市問啲職員點搞,跟咗你個地址去,整唔到喎屌。
職員即刻去問採購部嘅人which嗰邊收工都答我。(呢個我感謝收工都肯答嘅員工同埋該職員)
但係都冇撚用,嗰間代理方星期六日唔撚開,
淨係開一至五朝十晚五。。。
即係點都過18號嘅保養
(dllm攞住部機行嚟行去。。。攞去小米維修中心再攞去門市再攞返屋企。。。我覺得自己變大隻咗。。。作為一個絲打。。。)

我今日19號照去wts代理方,
講完一輪都係冇我保養維修要俾錢
我俾錢整個小米我買過部新好過啦dllm

友和on9客服,售後服務差到好似孤兒仔咁冇人理鳩你,
要去門市先問到嘅咁你收皮啦。
一日先覆到答案仲要dllm覆撚錯
而家過咗保養冇仇報
dllm估唔到香港都有啲咁嘅大型黑店

下次做足功課先好買嘢
唔會再喺友和買嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞