鼻敏感令感情生活就黎玩L完

260 回覆
59 Like 283 Dislike
冇得藥 我係大病一場之後就冇左

之後轉左皮膚敏感
仲要冇嗅覺

食乜都冇左食物的香味

連咖啡味都聞唔到
呢個真係真嘅 我細個又係鼻敏感好勁但自從過咗美國讀書幾年之後返香港 鼻敏感問題輕微咗好多
堅持每日洗鼻 嚴重既搵類固醇頂一頂
我都十幾年鼻敏感,夏天就算幾熱,之前嚴重到永遠都唔開冷氣
食咗嗰隻咩蟲草藥幾個月而家真係有改善。
同埋多啲運動都好有影響。建議你都買來試吓。

就算是日本啲鼻敏感藥。都係治標唔治本
https://www.price.com.hk/amp/13292.amp.html

我當年貪平買左小米 2s
後來先知原來每半年要換一次99蚊濾芯
其他冇用過唔知
邊有咁誇
其實個鼻係可以切左去
有鼻哥窿就得
但係點解上一代好似少啲有
請問鼻眼適成日噴會唔會有副作用?唔該
我搬去住村屋就好番啲啲
多謝咁多位回覆
總結就係:
係時候計劃移民
留係香港真係攪唔掂
真,去旅行去多幾個國家,感受下
空氣好,無左鼻敏感,
會好似有第二人生一樣
哩樣係錢買唔到返黎既野
有冇試過食療?
我之前試過真係得
瑤柱6粒, 有衣開邊蓮子一抓, 乾百合一抓, 8碗水, 大火煲滾轉慢火, 再煲2個鐘, 煲到得返6碗水, 每日早上空肚飲, 飲2個月已有好轉
我以前都好嚴重, 發作都上黎流眼水加頭重集中唔到精神, 依家好左好多, 我覺得以下既野有用:

- 做運動
- 噴鼻
- 注意保暖, 我怕熱既其實但都要不厭其煩著多D外套
- 攪攪居住環境, 我搬出黎住後又係改善好多, 以前住公屋老豆老母又無咩SENSE, 一個係屋企食煙, 一個成日拜神裝香, 吸塵機呢D奢侈品更加唔會有, 張床又安正係WINDOW邊, 天冷果時晚晚冷風兜口兜面吹
細個至中學都有
毛巾不離手又完全讀唔到書咁滯

中三後學游水慢慢身體好左就冇晒
而家仲有養貓

雖然我覺得你嚴重得有啲吹水
因為現代藥物例如噴噴應該搞到

但我認真覆比有需要既人睇
希望先鍛鍊好身體
應該自然冇
我有時會辛苦到訓唔到教,好幾次食左敏感藥都塞住。
醫生真係同我講除左做運動,環境好緊要。我已經keep住運動,日日打掃屋企,床上用品3日換一次,會好小小但成效唔顯著。

直至移民後住郊區,先感受到咩叫新鮮空氣。至今已經成年無發作過。
負評俾你個戈字
花粉敏感,唔掂喎,不過濕疹多數無晒
洗衣液,都可引致鼻敏感,轉啲天然洗衣液試吓有冇好啲
屋企係唔係空氣污染嚴重?如果係就搬屋去啲空氣好嘅地方,我以前住旺區鼻敏感都好勁,搬咗屋之後差唔多消失晒
我同你一樣,但無誇張到要長期拎住紙巾
但長期都係用口抖氣
搵個懶訓就無問題
或者生個小朋友
包你同另一半一定訓得著
我都講講我既經驗, 我天生就有
鼻塞最嚴重個期我會用齊:
1. 鼻眼適(類固醇但好野來)
2. 治敏速, 嚴重會再食埋 政府黃色個隻黃色眼訓藥
3. 買生理鹽水洗鼻, 我會買安鼻靈個隻海鹽噴劑, anyway 只係貪佢方便, 你鍾意可以買第二D

閒時:
1. 可以的話做多D運動, 特別係帶氧運動例如跑步
2. 盡量用返鼻呼吸--無用開個鼻, 個鼻慣性都會自己退化

如果真係藥石無靈, 最緊急既方法係用安鼻靈支滴鼻藥水, 佢係勁, 但唔可以用超過三日, 亦唔可以長期用
不過滴完之後會狂流鼻水, 但總好過塞到頭痛
30min以上帶氧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞