鼻敏感令感情生活就黎玩L完

260 回覆
59 Like 283 Dislike
春夏秋冬都有 有時候嚴重到要睇醫生開類固醇噴鼻 我覺得係對某種東西有敏感 唔止係花粉

可能我奴隸命喺香港冇鼻敏感冇濕疹
真心問,有冇做運動?
鼻敏感嘅鼻鼾聲先係大件事
但係有冇做運動?
最基本嘅嘢都唔做
淨係識睇輔助嘅嘢
中醫天灸有無用?

利申same但無咁嚴重,
食緊/食完野個鼻就會塞,訓覺又塞

長用類固醇噴鼻但怕老左會白內障
好易搞
睇一次醫生主要係要個支抗生素眼鼻藥膏
跟住keep住海鹽水洗鼻就好返
我都好返好耐
我細個都鼻敏感
大個咗好返9成,係有時dup低頭做野會斯斯削削
一係猛雪,否則有無限鼻涕

想講就算比你夜晚個鼻通返都好
都係唔會用到鼻抖氣
一訓著第二朝訓醒你會發現都係用緊口呼吸
搵膠紙痴住個口都冇用 呃自己
會吸唔夠氣最後自己搣返
而且下巴後縮呢啲更加冇得搞

你自己個邊可以改變嘅空間不大
試吓改變你男朋友叫佢包容吓
最多比佢屌埋屎眼
去英國之後就解決左好多問題
唔使咁遠,出去離島扎下營,
響出面可以成幾日都唔塞,一返到黎就開始塞。
鼻敏感最慘唔止影響個鼻,發作時嘅耳痕眼腫真係好慘
中學個陣鼻敏感發作有個老師都係咁同我講佢話你想鼻敏感好就移民啦,香港空氣太差無得解

其實近近地你去轉日本旅行都已經發現到個分別
每次去日本旅行都未試過發作
流鼻血⋯
驗下咩敏感源 可能間屋問題 家具 牆身etc
一 香港 環境問題
二 做運動可以大幅減少症狀

我細個都秋冬一朝一盒紙巾 訓覺鼻水倒流好似窒息咁
夏天涼冷氣一樣會 考試成日流住鼻水考

之後比人捉左去行山
宜家 真係 症狀好左好多
我連去日本都鼻塞發作,我鼻敏感係全年鼻塞,但冇鼻水
有時可能係因為香港空氣差
由細到大日日用最少1包紙巾,一移民就解決咗
你試吓去吓啲空氣好嘅地方旅行幾日睇吓點
西醫、中醫、手術、針灸、天灸、香薰

最緊要嘅一樣,「打掃」你試過未先
變佛地魔
有冇人試過天灸斷尾
我係成功例子
係香港由細到大鼻敏感都好嚴重,過咗去日本之後原本頭5年都好返勁多冇乜點食藥,點知第六年突然有花粉症啲鼻塞鼻水仲嚴重過係香港果陣都係要keep住食藥
不過建議可以做檢查check下過敏源,睇下有冇得改善下環境或者避開個過敏源
竟然冇人講噴鼻眼適

係咪真係有鼻敏感既人留言架

夜晚用鹽水洗鼻,洗完之後呻哂啲水出黎,再用鼻眼適兩邊都噴兩下,打幾鋪機,成個鼻通哂,keep 住噴一排乜症狀都冇哂
大家想扑嘢,點知我流晒鼻水,佢即刻無mood🥲

慘。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞