(窮爸爸)(5)十萬內 二手車 有咩推介? 點樣保養最高性價比?

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
基本上香港車頭短係得BB、Cube、Solio,toyota Spade我都覺得幾短下,鈴木有Jimmy、Hustler。

香港地玩K car幾好,適合香港停車場,但如果屋企有細路就考慮清楚。
有細路仲邊夠坐
香港有大買大好d
最少都買freed sienta
Jazz Camry太細部唔夠坐
好在我無細路都唔打算生
不過細車我都係想當腳車練下車咁
真係熟咗之後都換

有冇師兄有坐/揸過 Solio 佢係咪司機位同副駕座都比較寬敞 (比起jazz golf呢啲)
暫時望落Solio 好似幾啱心水 腳車得黎又唔似得通街都係jazz golf note 呢啲 望落無論solio/bandit solio 都好似幾大內籠
司機位坐落去會唔會好似凹咗落去咁

k car 唔錯 但去到smartwo smartfour呢啲又真係太袖珍
油站買 最方便
中石化有
印象$500
上網填資料 一個工作日done
算即買即用
行auto toll 最右線
直入咁濟⋯

舊新轉返新清 會唔會幫到你?
其實都係經驗累積

可以買個廣角鏡 淘寶
如果唔係全家旅行咁款都可以接受
但去到呢啲細車你預左出到路面俾人蝦
香港人出名好緊張架車
佢地係養車唔係用車的嘛

所以架架都好靚
10萬咁高咪?咪搞
即係盒仔車款
SOLIO, RACTIS, ROOMY, TANKS
呢類

呢D車好正,但香港得一款行
其他全都係水
N-BOX, N-VAN, TOWNACE, 呢D最多,大發有TAFT, 最新三菱出左DELICA MINI

都係DREAMCAR...
SOLIO個D空間好大
ROOMY都係
如果你見過
上一代N-BOX個內籠高度有145CM
十歲小朋友係入面企係度換衫都隨時可以,點會唔大?

K-CAR好適合香港,不過係無稅務優惠香港人覺得好蝕,又嫌細CC無得劈無得享受咩駕駛樂趣咁,又無得搶頭督油

望下呢D個個都係父母級
https://youtu.be/PKLhSknb2iQ
SOLIO算盒仔啦
去SUZUKI試坐過,好正
但唔鍾意個咪係中間XDD
k car見到香雞呔都驚香港環境揸得咁急進,無番丁丁力水真係搞唔掂,有小朋友的話無錯個headroom係正,但車仔細細偷位偷到咁盡真係有啲擔心安全性
呢D我又無咩擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞