Switch 模擬器 Yuzu 巨大更新!!!!性能大幅提升最高87%!!!!!

146 回覆
45 Like 129 Dislike
我覺得而家「最」依個字已經歐化晒
本身中文入面「最」已經係唯一 但依家完全係跟左英文 one of the best
變左「最」只係其中之一

如果按照上面思路 最佳化好似冇乜問題
自知理虧 唔係佢賣埋啲垃圾邊有人搞咩模擬器
個下載制隱藏咗
At this moment係best solution/朝住最好嘅方向改進用最佳化無問題喎
部switch機能太廢先模擬到
Optimize呢隻字係IT基本上係解improve performance
https://simple.m.wikipedia.org/wiki/Optimization_(computer_science)
其實係統一化果下難
呢個又話優化、果個又話提升、第二個又話改良
每個都話對方譯得唔好咁
一早話咗兒登仔先最多人出盡力洗走廣東話
根本一直都有好多更加適合嘅名,只係一路都冇統一,反而劣幣驅逐良幣
「改良版」「加強版」以前好多人用
唔知幾時變咗做優化,其實最佳化同優化一樣咁差
意思亦唔同
optimization / optimize 中文翻譯係「最佳化」,唔係「優化、改善、改進」
https://lih.kg/gtFygS

平民遊戲工作室為左唔講「優化」 自己作個「最佳化」出黎真係尷撚到仆街
Pessoa_Fernando
40 Like 1788 Dislike
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:zV2gNXgdLMMJ:https://lihkg.com/thread/3323027/page/7

乞食流浪漢 2023-03-03 13:52:47
求其Google吓都知最佳化呢個term好普遍啦

爸打舞若衣 2023-03-03 14:14:44
最佳化係不嬲有嘅term嚟繁中用電腦成日見到 支那文化入侵 先個尻個講乜野優化(最佳化)乜野套路(橋段)

遠行 2023-03-03 14:21:41
係未蝗未聽過最佳化以為係新字

𪚥龘龘𪚥龘𪚥龘 2023-03-03 12:22:33
點會自己作 有咗好耐 仲早過乜柒優化

七橋 2023-03-03 12:29:44
你入game進下個中文介面用優化定最佳化咪知笑人之前望下個世界係咪你咁諗先?

京彩芽 2023-03-03 12:35:47
而家window都係用最佳化wo

FreeFolk 2023-03-03 14:46:11
首先你要知道最佳化唔係咩自己作出嚟

新疆記憶棉 2023-03-03 14:13:14
之前有支那仔自爆,話自己個windows係寫「優化」
連登中國會員 #137647:我用緊嘅windows有整理並「優化」磁碟機
https://lih.kg/2944781

門內有小 2023-03-03 19:44:28
optimise 最佳化 improve 優化

cs 2023-03-04 08:32:43
樓主做乜9? 最佳化係正常用詞,同埋個詞出咗好耐囉,唔撚識google 開廢post
人哋玩開一詞多意
方便文盲學
Optimization/optimize 係喺「特定條件」之下,達到最佳/最適合嘅解決方法,但唔一定係改良、改善

例子

原本有隻game係雙核心CPU最佳化(喺雙核心CPU嘅電腦執行可以達到最佳效能)

後尾改咗做4核心最佳化,因為MMO好多玩家,好CPU intensive,而當時CPU又開始變成主機4核,將啲UI、偽無縫預讀地圖等等移去第3、第4個核心

結果雙核心嘅pc就run得好差
因為佢變成4核心係最佳解
呢個一樣係optimization

另一個例子

更新咗graphic optimized for低階顯示卡,閹割咗遠景變晒billboard
對於原本用緊高階顯示卡嘅玩家係downgrade,但一樣可以叫optimized

再一個例子

iPhone iCloud相片「最佳化儲存空間」
你唔可以話係改良、改善、improve儲存空間,storage係一樣size,佢冇變多、變大到

iOS只係壓縮相片/影片,提供「storage不足時嘅最佳解」
但對於成日send舊相、舊片嘅人係好麻煩,睇舊片要由iCloud download返,iCloud又down得慢,等好耐先睇得返

optimization係針對問題/條件嚟提供最佳解決方案,optimization會有取捨,唔一定係變好,原生中文係冇呢個概念

其實日韓嘅「最適化」翻譯得最好,因為佢喺字面上更易理解「為條件/問題提供一個合適嘅解決方案」

軟硬件、遊戲程式每次新推出、每個更新patch run到、launch到就已經係達到「最佳解」
所以optimization/optimize係可以好或差,英文常見再加以修飾成「well-optimized」

另外,完善用作「動詞」係1982年中共自創嘅用法,話完善唔可以做動詞果條友叫古德明,1981年考獲香港大學中文系哲學碩士學位
「最佳化」係翻譯自optimization
中文係無呢個概念,係以外來歐化詞引入
同「改善、改良、改進、improve」係唔同意思

optimization / optimize 中文翻譯係「最佳化」,唔係「優化、改善、改進」
https://lih.kg/2324524
佢地可以用「改進」取代優化
而無需要改個句構或者刪減句子
重寫唔代表有改進
前者係著重code readability同maintainability
後者係improvement (optimization)
你要整走段野既支那味 唔係刪走優化果幾句句子就得
佢地用左好多意思模糊既字眼
「畫面效果」應該寫做畫面質素
「高精度運行」我就真係唔知up乜
我估個意思係高穩定性 (唔會成日crash)

於是 yuzu 團隊先重寫緩衝緩存的代碼,並做了一些改進。這些改進在最大程度保留畫面質素的同時,還可以保持程式的高性能與高穩定性。
其實幾醒
賣一隻驚已經係叫賺
仲整到比你有機會買DLC既元素
當然都要遊戲公司整到吸引人去買
對遊戲公司黎講賺錢又多一個機會
玩家黎講 有新角或新任務更新
呢啲法務部都搞唔掂

認真答:模擬器本身冇任天堂嘅source codes 係唔會構成侵權,因為係人地逆向工程咁重新build 過個model出黎。呢樣野好多年前都有唔少廠試過告侵權,不過因為上述原因敗訴,所以依家啲模擬器可以公開做咁多年都唔會有人搞到佢哋停止開發。

其實外國玩家群好早就接受左模擬器嘅存在,因為呢個技術可以保存到唔少有歷史、絕版嘅遊戲,不過依家技術勁到新game一出就玩得又真係離譜得濟。
等陣連登仔又話歐化中文都計蝗語
好多人係嫌switch太廢 我emu可以上到4k60 點解仲要忍你部720p都lag機嘅垃圾
真,不過跟住佢哋就會同你講遊戲性>畫質,又話switch 銷量有幾好又話你spec 撚又盛 老實講打機體驗差,有幾多遊戲性都冇用,嘥哂隻game
勁咗都未必玩到Pokemon紫同薩爾達啦
連登仔真係好撚惡
化dllm
動漫都係一樣
突破咪得囉…咩嘢最佳化優化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞