Switch 模擬器 Yuzu 巨大更新!!!!性能大幅提升最高87%!!!!!

146 回覆
45 Like 129 Dislike
yuzu 是世界上最受歡迎的開源 Nintendo Switch 模擬器-由 Citra 開發組創建。支援 Windows、Linux 兩大操作系統,支援運行超過 1800款 Switch 遊戲,流暢玩薩爾達、動物森友會、Pokemon 等等!並且 Citra 還在不斷地優化 yuzu,未來將會更加完善。

根據最新消息稱,任天堂 Switch 模擬器 yuzu 在性能方面迎來了重大升級,平均提升了50%,最高達到了87%,這對於想要在 PC 上體驗 Switch 獨占遊戲的玩家來說是一個好消息。

對於2018年開發的模擬器而言,似乎已有一段時間了。由於其可以讓 PC 玩家運行 Switch 遊戲,擁有高幀率高畫質的體驗,備受網友喜愛。但即使是這樣,性能方面仍然可以有值得改進的地方,

於是 yuzu 團隊做出了策略,先從緩衝緩存的代碼出發,對其進行重寫,並做了一些優化。這樣的優化可以在最大限度保留畫面效果的同時,還可以保持高性能高精度的運行。

主線版本1407(高GPU 精度)和主線版本1421(正常GPU 精度)對比如下,都是在同樣的環境下呈現的能力表現。

那麼這樣的性能需要通過什麼方式提升呢?用戶只需要將 GPU 精度設置為正常即可。最近的更新讓用戶擁有 GPU 精度和視覺效果的雙重享受,幾乎真正實現「魚和熊掌可以兼得」,差距可以忽略不計。當然了,使用 Zen 4 3D V-cache 處理器的用戶應該會獲得更大的性能提升。

https://qooah.com/2023/05/16/switch-emulator-yuzu-has-a-huge-update-with-a-performance-boost-of-up-to-87/?fbclid=IwAR0D4OOYLZ01sRo87OBz-0D656R4UErZPrUMntodOD8B4BWNcCygGb_zfKQ&mibextid=Zxz2cZ
官方模擬器?

ps2官方模擬器android版已經正式喺play store推出啦!!仲要係免費!!
https://lih.kg/2797413
係yuzu官方,唔係任天堂官方
又优化优化
任粉全面進場!
software 優化有咩問題
本身想屌你老翻狗,但諗落自己都係睇老翻AV,無資格話你
萍水相逢單game
有咩驚值得係pc模擬黎玩
botw 同totk 仲有咩
等收律司信
抵啦,仲唔出pro
其實原本多數人用模擬器係用黎玩舊game 多,不過近年啲技術太勁,啲相容性做得太好,先搞到依家連新game都好快玩到
optimization呢個term幾難譯做中文
試問有幾多IT concepts係有獨特既廣東話翻譯
最佳化
過多兩年屌番你蝗語廢佬
睇你點樣理解「最佳」呢個詞
對我黎講 最佳化imply緊效能tune到最好 (最佳)
無得進一步改善 如果唔係就唔係「最佳」
「優化」只係傳達有改善既意思 但係無imply到個結果
「提升/高性能」可能係optimize最好既譯法
不過呢個詞彙唔係transitive verb
無得跟名詞
你只可以講「提高Yuzu既性能」
yuzu有d game玩得好lag
雖然大部份都好順
而家興邊度搵rom?
例如?
game 係咪要下載
個意思同boost up撞晒喎
永遠冇mac 份
為咗講蝗語揾咁多藉口
不嬲翻譯都唔應該逐隻字逐隻字譯,而係應該按照譯文嘅文法成段咁翻譯原文意思

於是 yuzu 團隊做出了策略,先從緩衝緩存的代碼出發,對其進行重寫,並做了一些優化。這樣的優化可以在最大限度保留畫面效果的同時,還可以保持高性能高精度的運行。

於是 yuzu 團隊先重寫緩衝緩存的代碼,在最大限度保留畫面效果的同時,還可以保持高性能高精度的運行。

根本上面成段都唔需要用"優化"依個蝗語
垃圾支那中文堆砌一大堆詞語,除咗阻礙讀者思考之外根本毫無意義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞