中國成污染超級大國 分析:經濟下滑只能重走老路

92 回覆
44 Like 3 Dislike
呢位網友,我幾時話過你係藍絲?
人多消耗自然多d嫁啦
等同你要一個五人家庭用電量同水量同一個二人家庭一樣 你話合唔合理
咁無嘢
真藍絲就唔洗哂時間討論啦 總之咩都係黨無做錯 信政府
ai有邊個國家成功
其實少人家庭平均會比多人家庭多
因為有d 資源要重覆
例如煮飯 洗衫
想中國環保好簡單, 全世界唔搵佢製造咪得, 好似covid嗰排, 個天係藍色
你問下地球 七個人加埋emission 有幾多啦不如
睇下你 5 人分 2人分 會唔會放你一馬?

根本冇所謂合理
都話左睇總量 再睇per gdp emission
其實再分開industry household會唔會好啲
班中東佬沙漠走去狂開冷氣加灌溉 其實好癲
的確係,根本就係習慣問題,而唔係必要性嘅需求問題,好似支果間網上衫鋪shein, 啲款抄晒人地各國嘅名牌最新款,但就用好劣質嘅材料生產,價錢係好平,啲美國妹好鍾意買,因為太平,買唔唔岩,唔好著或著一兩次,就掉鳩左佢,又係sheik買過啲新嘅垃圾衫黎著換款。
好地地比合理價錢,買件質素OK嘅衫,可以着好多次,啲人都唔做,而去shein 買垃圾,製造更多嘅垃圾。
你網購都係嫁,買少少野要幾多包裝,仲要一件件車到你手上
per gdp有好大問題
各國玩緊貨幣政策,尤其向上望同埋美國
條數又受到啲唔知點計嘅非自由市場定價嘅貨幣兌換率影響
加上成本壓詐例如無規限最低工資,但呢啲影響係將生產轉變做金錢計算嘅問題,而唔係計算緊真係生產咗幾多/對人類有幾大貢獻(諗諗生產能源有efficiency問題就知用錢計算會bias咗去劣質工廠)

如果計總量,細國家可能完全唔洗環保,但除返開可能每尺土地嘅空氣污染超高

用空氣污染per每尺土地計可能係最貼近計算碳排放嘅手段,畢竟地大國家就係有多啲位比人住唔同地方。地球唔會分國界,更加唔會分gdp同計$$,地球可以住人嘅面積係咁多就咁多,而多土地國家又的確需要多啲工業活動去開採天然資源,用土地計可能最好
每一個用made in china都有份做成
各國只係out source左個問題去左中國
啲大廠搬走,之後冇排放
自己靠咩起家?咪又係靠人命靠高污染,想上岸邊有咁早
鋼根 水泥 中。國自己生產自己用 唔係點得黎gpd gogogo
你見佢之前再折再起個雄安新區就知唔搵佢製做電子產品都冇用
佢地都係用尻起谷經濟
Win win
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞