中國成污染超級大國 分析:經濟下滑只能重走老路

92 回覆
44 Like 3 Dislike
環保撚本身就係污染源頭
佢排得多咪又係因為唔環保生產平先搬過去,然後佢地啲人有錢要過歐洲人果啲優雅嘅環保生活咁又搬去其他落後國家來支付代價,不過今次再多十億人姐

所以唔講根本問一律當鳩up拎光環嘅賤種
又唔好咁講
如果人人都同一套standard
咁成個生態就好唔同
問題根本係d 國家冇standard 污染emission restriction
所以先有利可圖
你講係結果
但係呢個結果可以係源頭解決
ugly truth
其實係
人口少 當地球出現災難
地球應該唔撚會理你人口幾多
所以 如果大國係咁噴
其實你細國幾環保都係嘥氣
個源頭解決係咩呢?死咁一半人? 家陣係講緊來緊有幾十億人想過優雅嘅中產消費生活
China promises ,2060 年零碳
支那野,唔係廢就係爛
係應該跟個經濟嘅體量去計每個國家嘅排碳額。
青年失業率20%
年青一輩就咁浪費左青春
就算搵到工都未必係自己想做
其實中國咁搞落去都幾大鑊
你未block佢咩
武肺停工嗰排,香港天氣係好好多
點解可以計人頭

屌 究竟計人種定計國家
計人頭計嚟把撚
環保撚: 用少D膠袋 用少D膠飲管
覺得你講得一半啱

唔應該計人頭,但都唔應該計淨值
應該計per 土地面積
其實同gdp 比會好d
污染同income 掛勾
但係齋睇gdp
d 窮撚國就會浮哂上面

所以應該計總量
因為總量先係actual 對地球impact
畢竟地球唔識分你d 國界 所以人人有份總量最緊要
但係減排目標應該用per gdp

土地面積會bias toward 地大國家
所以唔可取的
理性藍絲我覺得可以討論
我只會block 個d 無條件支持中國
又唔fact check 加滿口歪理小粉紅

例如開口埋口南京大屠殺 小日本
美國搞事個d on9
人地係真係討論 你就唔啱聽就block block block
其實點解我會係藍絲
D大陸人嚟到香港讚空氣好,佢地平時唔知吸乜
咁睇都要計人種
全歐洲+北美碳排放比較下先得
因為班人都on9
個導話好呀好呀 就真係好呀
屌你啦珠三角啲廢氣
真係想知藍絲可以點同佢哋討論,做得呢啲好支嘅人,一係就岸鳩,講緊晒氣,一係就係既得利益者,以剝削他人,害人利己嘅仆街,對住呢啲畜生,可以討論啲咩。
“世界工廠”呢四隻字真係得啖笑 過去幾十年專幫歐美發達國家做下欄野 人地就集中火力轉型ai世代 依家人地成功左就同支那反面 支那就好似比中出玩完即棄既棄婦
我再問 點解我係藍絲
全面小康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞