點樣培養小朋友學樂器

85 回覆
0 Like 44 Dislike
你唔學?
正解
見個老竇成日彈就會好奇會有樣學樣
帶佢睇Show啦
真心肯練就得
唔知其他國家係點
香港學琴真係痴撚線 返學都話有啲時間有得玩學琴就真係全程填鴨式操練
想知巴打點學衣d classical theory,或者應該話music theory啦

玩開violin 對chord/harmony嘅概念同應用都好含糊
有嘗試上網睇片學 但係好無從入手 太多了都唔知要睇邊樣
咁都可以賣廣告

我諗最重要既係apply落去實際音樂度, 單純學theory唔會有太大用途

例如拉Massenet既Thais - Meditation, 個主音一開頭就係D major tonic chord既音, 然後就出現左個B, 呢個B會聽得出有一種同個chord唔完全融合既聲音, 佢會令到你拉既時候想做一種唔同既音色, 然後theory只係具體咁解釋緊點解呢個音有唔同 (underlying一直維持tonic D major chord但主音既B係一個non chord tone, 有一種tension再爬上去)

然後B音之後再沿著scale向上爬: "向上爬"都係part of theory, 就係理解首歌音同音之間既關係, 所以個B會有自己既音色, 然後B再向上爬去C#同D都有佢既音色變化, 呢d theory會令演奏者有自己既演釋方法。

去到第6小節violin既B音終於係harmony轉變既時候, 所以呢個chord既改變 (I - IV)都會影響violinist拉呢個B既音色 (類似relieved or [insert whatever you feel]既感覺)

至於上面講既野, (極端d講) 如果耳仔夠敏感既話其實就算冇任何theory background都會識得感受到, 只係溝通唔到點解。

violin係難掌握d harmony.. 唯有喺piano accompaniment著手多d掛, 我覺得都可以跟返grade 5 -> 8 theory睇上去, 上網睇要小心d選擇, 正如有好多老師都未必識教點樣identify music interval (正確係base on major scale, 再上下shift)

我自己彈琴係classically trained但自己係咁試transcription and pop music accompaniment, 係累積彈/聽好多音樂吸收到既聲音效果, 再加上八級之後再去學既music theory (grade 5 -> (grade 8) -> amustcl), piano grade 8既時候已經學左6年琴接觸過唔少歌所以已經有個底, 如果你問我, 我會覺得睇書學穩陣d (因為香港既老師可以好參差 - youtube應該都係)

總括:
1. 要培養耳仔對聲音既敏感度
2. 理解實際歌曲入面既野,要習慣從歌曲學習, 就算係一d奇怪既chord同聲音, 都可以有記憶, 只係唔識講佢係咩黎
3. 5級樂理都已經好足夠解釋絕大部分既野 (一般classical music, not contemporary), 即係cadence, scale etc.
總括得好好,希望有人明
最重要搞清楚 佢想學 抑或係 你想佢學(美其名叫培養)
不如去學用48個字表達 "我唔識" 將來自然平步青雲

每個亞洲人都會彈鋼琴
https://www.youtube.com/watch?v=ON7p64lG0jw

當亞洲人真的想靠彈鋼琴維生
https://www.youtube.com/watch?v=FrYXJCkm4t8

當亞洲人真的想成為音樂家
https://www.youtube.com/watch?v=AOT0F61ZrP4
引起佢興趣先,唔係學學下一定唔學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞