點樣培養小朋友學樂器

85 回覆
0 Like 44 Dislike
自己仔女都係要比人教,自己教佢未必聽老豆老母支笛
人哋講一句好過老豆老母講100句,我而家唯有都係比佢去琴行上幼兒班,自己喺屋企再捉住佢隻手彈下youtube d 教學 (然後十零分鐘後就變咗睇youtube)

有冇D 特別D ge 野可以襯細個教比較有效果?
(eg: hand sign? Suzuki piano? 練perfect pitch?)

如果各位無乜對幼兒經驗,可以假設自己時光倒流由頭學(咩樂器都好),會想老豆老母老師點support 你?
仔女對果樣野無興趣, 你用咩方法都係無用
同佢講你其實唔係佢親生父母
咁就會變咗外人
再指引佢學樂器
學成後再同佢講當初其實係講笑
有興趣就想學 逼唔黎

係你想佢地學樂器 定佢想學 分清楚

你要做既係畀佢試 陪養佢興趣
點樣培養小朋友做下一個Elon Musk
在線等
你自己玩笛幾多級先

我細過唔比離開部琴,食飯睇電視講電話都係部琴度做,除左大小二便訓教沖涼
習慣左就ok 訓醒起身會自動波坐響部琴前面
日日用Chopin/ Liszt/ Schumann ..... 毒佢
請真, 放佢去琴到,
test下佢有無pitch
無絕對都要有相對
兩樣都無就唔好學啦,
否則只係一部背譜機器, 大家都唔開心
除非你係怪獸家長, 死逼佢彈到就覺得好自豪
可以同其他師奶8婆吹噓用

你陪佢一齊學 一齊練 有人一齊學 點都會有心機啲

練啲佢鐘意既歌 提高佢興趣

少少進步都好 比多啲鼓勵 無人鐘意俾人彈 人人都鐘意俾人讚 咁先有動力學
補返張圖先
你問佢老婆先準
痴鳩線 如果我有呢d老母 我諗以後見到琴都會瀨尿
我播完幾集JOJO
我外甥係咁扭計話要學鋼琴
你自己識唔識先?唔識就變成迫佢學
練d自己中意既歌
細個阿媽會印d宮崎駿 卡通片主題曲d歌比我彈
佢好似有少少斯德哥爾摩症侯群
比佢睇下Anson lo 應該會想學拉二胡
我老母就係咁
其實我好中意classical 不過細個比老母迫到勁反叛 中學嗰陣放棄咗練琴 走去學guitar玩metal
依家20幾歲人自己去咗歐洲 反而個個禮拜走去聽symphony
佢有興趣架
細路最鐘意跟大人做野 你係佢面前玩 佢見你玩得開心佢自然都想試下玩
睇下佢係咪真係有興趣 有興趣咪問佢想唔想跟老師學 興趣呢d野真係無得逼 你可以做既係引導佢搵出佢鐘意既野
你覺得??定佢話 小朋友講既中意好多時只係一時三刻
你想佢學琴,但係佢可能冇興趣,你迫佢都冇用。
畀佢接觸多幾種不同樂器先決定玩邊樣。
相對應該有ga la, 佢d 音準幾好

我細個都係背譜機
我覺得係教育問題,鋼琴通常老師執音執靚首歌好叻但唔識教sight read 或者睇chord improv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞