點樣培養小朋友學樂器

85 回覆
0 Like 44 Dislike
你喺個小朋友面前彈多啲,你小朋友覺得你好型咪跟住學。
其實細路好簡單
平時出去上堂就真係學技巧
喺屋企就俾佢彈佢鐘意嘅歌 根據難度慢慢push佢 適時俾佢考下級
另外就俾啲獎勵佢 比如專心彈完俾佢食鐘意嘅嘢/任玩一陣
而最重要就一定要讚佢 等佢有成功感優越感就會肯繼續彈
但唔好日日逼佢 2日彈一次已經好好 拔苗助長一定弄巧反拙
做父母嘅就了解下佢學緊嘅嘢 睇下佢喺當中嘅強弱項 同埋尊重小朋友意見

ps聽過細細個 (2-4歲左右) 係練perfect pitch嘅黃金期 但要諗下你想佢第時志向係咩

如果你只係想小朋友考級入學嘅on9家長就當冇睇過 兼且屌你老母
Perfect pitch唔係天生架咩
有得練個個係相對音感

呢招暫時對我嗰個黎講係work ge而家佢會日日拉我去部琴度

不過都要加部iPAD 播住片咁陪佢彈先玩到,有機會過多排會變成只係要部iPAD
咁可能你一開頭做多左俾pad佢玩呢一步
睇ru’s piano
我外甥用ipad啲彈琴app彈到頭兩行
先6歲,好撚癲
都可以靠背音獲得類似效果
唔係就係相對音感?
youtube搵啲teen勁細個彈得超勁個啲片比佢睇
https://youtu.be/3nBdYTP7d7E
可以咁樣洗個BB 腦

不過我做唔出
Pan Piano好D
我以前因為自己有興趣而有做既野 (從來冇人迫) :
1. 每個星期去圖書館借唔同既CD聽, 大部分classical <- 而家諗返係潛意識吸收左好多好聽 同埋唔同style 既音樂, 所以彈既時候會有個idea想彈d咩聲出黎
2. 搵好多唔同歌彈, 有好有唔好但嗰陣已經6級到識得分辨

我最後悔既地方就係聽太多流行曲, 用太多chord pattern + 旋律既伴奏方法, 去到近幾年先識認真聽同諗音樂作為整體既聲音同埋前後tension 同埋non harmonic notes既重要性
- 即係應該學classical music theory instead of pop music

嗰個老師冇講錯, 因為聽流行曲同埋用得多chord pattern (將伴奏同旋律分開思考) 係會破壞人耳仔對音樂既審美能力, 尤其是大部分既流行曲琴譜都寫得唔好同埋冇營養

點解classical music 有4 part harmony, 就係佢寫d音既時候係需要考慮音樂直向 (eg major chord not double third) 同埋橫向 (smooth voice leading) 既聲音效果, 用chord pattern 既話係唔會向呢方面思考, 久而久之就會聽慣左唔好聽既聲音

至於perfect pitch, 淨練係冇意思既.. 音樂既scale 同埋perfect pitch 都係要有context 先有意思, 即使我有perfect pitch, 聽音都係一組組咁聽, 音同音之間係有關係既, 呢d關係先係音樂最重要既部分
比細路學下點聽先再學琴
樓主 pin this
逼到你考到八級你都有d天份
根本香港考級都係玩考試技巧
背譜,背手指位
日練夜練練到有muscle memory
唔使思考

所以考完一放低唔使一年後就唔識彈
好奇Chord pattern 你指咩?係咪唔同voicing ge chord shape?
唔用熟d chord shape 同fingering 點improv?靚ge voicing 用熟左應該一定係好事黎ga wor

同埋其實好ge improv 應該會考慮唔同chord shape 之間ge 連接voice leading 同埋inner voice movement ga wor.
例如練個251 ABA voicing ge 指法 movement, 再base on 呢個ABA voicing 加#9 b9 #11 b13去做伴奏ge 變化, 咁先做到instant 咁去處理一份lead sheet wor

反而太集中classical ge theory 而冇任何pop/jazz ge 理論同手法,唔會彈到好ge pop。但掉返轉,如果有少少pop/jazz ge 手法唔理論,就算唔理classical 都可以到下人。

有d 離題,因為同你睇法有啲唔同

(利申:pop 同jazz ge theory純自學,可以搭到嗲,唔識太深入ge classical theory 例如4 part harmony)
樓主去 baby kingdom 啦

連登好危險架
chord pattern 意思係將伴奏同主音分開思考, 而且令d chord 變成一個個vertical block, chord notes 入面是但塞滿, 只要係chord note 俾到rhythm support 就得

我會覺得pop 似係喺classical 入面抽左最易入口同理解既野出黎, 於是大家好似好容易就彈到d似樣既野出黎

pop 當然都應該要有voicing, 不過pop 著重groove (rhythm) , 用lead sheet, 其實就係將歌曲變成一個個isolated vertical block, 用strict rhythm 去drive. 你所講既9 11 13, 其實classical 既chord 好少特登講9 11 13呢d extension, 但唔代表佢冇, 只係呢d extension 作為non harmonic tone, 係用黎build up tension 同resolution, 所以會講成9-8 suspension 之類既作用, 如果單純講加9 11 13,就會冇左前後既關係

classical 都有improv, 都有chord, 所以基本上pop玩到既野classical 一樣有, 只係classical 再複雜d

舉例講轉調, pop 極少轉調, 就算轉調都只係一兩個chord 就轉左, 對比classical 可以喺唔同tonal center 遊走, d harmony 同voice leading 既舖排考慮就已經差好遠

再舉例講pop 絕大部分都係root position chord, 或者好common 既passing chords, 其實係可以有好多變化, classical甚至只係keep喺同一個chord 都有好多唔同texture 等既變化可以做 (都可以留意下pop好少漸大漸細聲, 漸慢漸快)

detailed d講voicing: voicing就係classical music theory 著重既野, 我唔會話pop冇, 只係pop好容易會令人忽略左右手之間既關係, 例如左手用1音5音pattern 而右手原來都冇3音就會好空洞, 又例如C chord 落G/B 既時候右手通常會唔彈B, 呢d都係彈得多classical 會學習到既習慣同對聲音既感覺

當我以前經常諗用咩chord, 塞d chord note落去既時候, 用得多唔好既voicing 就慢慢破壞左我分辨悅耳聲音既感覺, 所以我會想細個有人教我呢樣野, 去到而家我編譜既時候我會用多左耳仔聽整體結合左旋律既聲音, 即使係C chord, 我都會諗中間應該用E and G fill in, 而旋律係咩音 (例如旋律係F所以我唔想佢撞落個E度)

如果彈開classical 既人improvise 唔到咁代表佢冇學好classical (呢d人通常sight read 唔好), 但classical training 令人有對音樂shaping 既理解 (仲有technique, music analysis), 呢樣係pop好難先俾到既野, 因為pop係"un"緊個rhythm 好似一定要bass喺重拍咁

(嘗試簡單解釋緊.. 可能會感覺有d武斷但係希望講到個general idea)
呢個都啱, 因為接觸得夠多歌先可以建立到sight read 同埋應對唔同musical style既能力

前提係要d歌啱自己level 先可以好快練好, 當sight read 得好就自然練得快, 從而彈到更多歌, 係良性循環, 唔使淨係靠背譜

通常練到識背先練熟既話, 我估係因為首歌太難唔適合自己

sight read要快係需要即時chord and pattern recognition, 同埋musical short term memory, 所以已經係improv既基本

就算細個未學theory未識chord, 都會可以留意到唔同歌既common chord pattern

professional pianist 當然可以練緊就順便背埋, 但嗰d係另一個層次, 係有充分理解咁背, 唔係死記

一首歌兩個月我都覺得耐, 會好悶.. 比賽同考試歌除外 (因為要細執)
巴打有料到
同意voicing ge 分佈係好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞