Cygames 馬娘俾 KONAMI告

175 回覆
71 Like 7 Dislike
任記係nds嗰touch mon虛擬搖桿黎控制角色移動嘅技術都有版權

之前已經告過白貓一次 最好好似和解

如果認真告嘅話 好多手機game都會死

任記係默許其他人用 只要唔好好似白貓咁反客為主
有乜好嬲
事實上馬女人個ip先至係成隻驚既賣點
個育成系統根本唔好玩 之後越改育成劇本越長 果斷棄坑
有得告一早告左啦 等到今日
日本出既啲人會找不同
大陸出既啲人會找相同
當下網絡生態就係咁
因為老任法務部都知告中國公司=晒氣
咁大陸係9成時間都抄得太過火
自己攞黎
因為根本唔同玩法
原神的的確確係課金手遊
以抽新角同刷副本為主
大世界果啲左爬右爬開寶箱玩法
根本只係佔勁少
fgo算唔算係抄唔到
搵唔到個似fate嘅ip同作者
咁CY係9成時間都抄得太過火
自己攞黎
要告日本市場一樣可以告 無就係無
如果抄玩法咁睇佢抄咗幾成
pad同candy crush都係核心玩法一樣啦
新宇宙出左,照計應該傾掂數

似到十足十

不過馬娘重點係角色ip,育成系統反而麻麻
馬主心不甘情不願嘅source係?
Trust me bro
FGO個玩法咁柒,有咩值得抄
櫻革想照辦煮碗咪超絕大爆死
Konami喺2013年申請並已獲批嘅專利
https://ipforce.jp/patent-jp-B9-5814300
嘥驚喺2021年申請今年3月先公開嘅專利(未批)
https://ipforce.jp/patent-jp-P_A1-2023-32730
專利有效期為20年
Konami應該係發現嘥驚想將個遊戲系統據為己有
私下傾完嘥驚唔肯撤銷申請先告鳩佢
同老任可樂普單嘢87%相似
普遍都係話因為啲馬主唔肯先拖咗幾年先出得成嘛
再者JRA又同Eva高達FF14又盛合作
就係永遠都唔同馬娘合作甚至提都唔提
咁又點會係樂見呢個IP嘅誕生
隻垃圾game抄黎無意思 賣ip唔係賣遊戲性
櫻冇命唔關DW事

係SEGA自己問題,你望下櫻冇命之前果隻IDOLA同之後隻SHIT CC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞