莫辛納甘狙擊步槍要重出江湖了!!!

111 回覆
85 Like 1 Dislike
一見到,立刻大動作表示投降或者都仲嚟得切
實戰好少打subsistance
幾多個特種兵係Snake or Rambo, 潛行強如Sam都要靠專屬黑科技gear

一次mission 甚至整個 operation 班兵幾乎都係用自己mod果把架生,臨場執武器係生死攸關時刻先考慮 (唔熟用同埋留自己gear喺現場-> 畀敵方track行蹤之後行動更危險)
咩呀 之前話巴赫穆特就快失守
烏軍唔掂架喎
點知而家俾人反cup
無話唔用得咁嚴重既
而家safety goggle都公發咁滯,夠保護彈唔到眼就得
彈落身既話其實無野,除非唔好彩彈入衫領
不過worst case都係辣一下皮膚,唔死得人既
重咩出江湖

俄羅斯啲四五線部隊(eg 鄉下警察、唔重要嘅邊防)一直用緊
佢直頭串到話加鏡會俾人見到

多啲練習用無鏡好過
識用槍~ 或者講,「感應」到彈道嘅
機瞄都可以打到500碼 450米...普通人開鏡都未必中
美國「借」彈藥係因為烏克蘭一日用緊北約預設一星期嘅量

仲要啲155mm係美國本身擺住喺南韓先嘅。如果美國自己落場就慳好多,不過問吓俄羅斯想唔想美國慳住炮彈打囉
美: 駛唔駛我拎番啲M1903出黎
講緊要分發比一線作戰部隊用
現實中PSG-1先係稀有裝備,同埋都落後咗了,而家美軍已經由新唔止一代嘅M110再轉用HK417
M110/SR25 其實都唔弱
美帝軍民都太有錢

手動唔講了,民用隨時都幾支獵槍
只論半自動/連狙: 慳儉、復古啲用M1A又得,兼用現役換件改個MK.20又得,新玩具就直上G28/417
烏克蘭一日用緊北約預設一星期嘅量

點可能咁少

美國而家一個月都係生產緊1萬5千發左右,烏克蘭一日用6,7千,用二日都用完。

歐洲而家一個月可以生產到都冇人知

開新生產線最快要1-2年,咁打法幾個月後烏克蘭應該玩到全個北約差唔多冇彈
生產到幾多*
M110連消音器太長,陸軍都有啲投訴。417換M110一來係科技進步咗,支槍短啲、輕少少但同樣精準,咁自然要使吓錢
以前玩AVA有D課金二戰槍覺得現代戰場用二戰槍好ON9,原來ON9果個係我
北約預設使用量唔係生產量
濕9北約預設使用量咁少,一個東歐代理戰淨係叫你給嘢都折墮到要問南韓借,俄羅斯而家仲未問北韓/中國全力支援生產彈藥
無槍勝有槍既境界
Eliminate 100 usec while wearing PACA and no helmet
美國當初設計理念係準確重要過威力,只需要一兩炮就打中你就夠。加上西方軍隊預設係有空軍做CAS,火炮喺前線角色同而家21世紀式一戰好唔同。

單單講ISR,烏克蘭前線連TB2都唔多見,美國用緊MQ-9全天候監察仲可以隨時幫手射吓地獄火助攻,資訊化程度已經係兩回事。烏克蘭冇同樣配套,就只可以靠打多幾(十)炮嚟達成目標。

西方媒體報烏克蘭而家每日消耗量大約4000發,一方面要儲彈藥嚟反攻,另一方面開戰初期啲ATGM同大炮倒水咁鳩射,應該俾美國省到開花跟住收斂咗

最根本原因係,美國近十年根本未預備好打一場全面戰爭,講緊2016年前後建軍方向由反恐戰爭式轉返做應對大國傳統軍力威脅,所以先有2027攻台呢個時間點(美國海軍艦艇淘汰高峰期,戰鬥力最低vs中國海軍艦艇數目peak point)
你打俄佬人地有防空根本好難做到CAS,當年蘇聯真係當打西方做左大把防空系統,如果唔係一早應該給左大把空軍烏克蘭打防禦同支援

當年反恐戰爭真係一叫便有空軍支援,好容易打到,而家同俄佬打人地火炮支援仲多過你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞