報稅父母免稅額問題

253 回覆
5 Like 110 Dislike
其實一間屋呢, 長期用水電, 真係唔難解釋到點解冇人長住, 都要用到水電, 要諗原因一定諗到。

但總會有人走出黎話, 解釋完個官唔信你, 錦樣講我都冇辦法。
同空難一樣 9成9都無事
有事就可以好麻煩
有冇人仲未收到報稅表?
你有比1蚊父母都算係已經係無需付出十足費用喇,咪on9
1蚊已經唔符合供養 “maintain” 定義

而稅務上訴委員會案亦都話住喺老豆老母物業其實唔可以申請額外供養父母免稅額

https://www.info.gov.hk/bor/en/decisions/docs/d3007.pdf

第44.(i)段
係, 呢一樣野 當年我都有問過稅局
稅局得出黎指引係
只要係同住就OK
都冇去理 係咪老豆老媽子property
稅局會官腔話衹可以一個報。
多過一個全部無。
因為政府懶,你自己一家人計掂佢。
究竟
但係有調查科架嘛
online報稅+要交稅的話都會收到實體稅單架
實唔實體單個e-tax 有得揀架
父母住老人院 唔見左收據係咪無得報
無報同住 淨係報左12000,但想睇下有無方法扣埋老人院開支
點解唔問老人院再拎
調查科有成2百幾個評稅主任招呼各位
問老人院拎返單呢
如果你扣長者住宿照顧開支,係唔會有供養父母免稅額
所以你要計下邊樣令你扣好啲
唔得
但諗落如果大家都有比同樣既家用但只可以落一個名好唔抵
要每年輪流用
公海傾暪稅逃稅
有懷疑開file 呢2百幾位主任就開盡turbo 全力追擊

班00後岩岩出黎打工咪可以試下咩滋味
想問 我有捐款收據 係認可機構 用網上報稅

咁點比張收據證明? ? 無地方upload
自己keep 7年
如果佢抽中你audit 先交

[
銀行會報料俾稅局
銀行存款突然大幅增加都會收綠炸彈
thx

仲想問 如果我本身扣埋基本免稅 已經唔洗交稅
但我仲提交埋 捐款免稅, 會唔會變相蝕左呢筆金額 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞