報稅父母免稅額問題

253 回覆
5 Like 110 Dislike
乜叫做"受養人在本年度內連續與本人同住而並無付出十足費用"?

咩叫做"並無付出十足費用"????

12000樓上
即係你爹哋媽咪啲生活費,佢自己唔係出晒。(咪即係你有份出錢供養佢囉)
即係父母同你住 而且屋企洗費係你出
佢無出/唔係佢出哂 簡單啲姐你養佢唔係佢養你
有幾難明
你父母在你的居所與你全年同住,而佢哋沒有向你付出十足費用(如租金、膳食、雜費等)

所以如果稅局真係捉
全香港九成申請父母免稅額嘅人都會死
以前都有抽查不過都無咁密
宜家少左咁多人, 政府又要明日大魚
睇路
受養人無付出十足費用
即係
兩老唔係用哂自己錢養自己
直接啲
即係問你有無交家用呀孝子
其實諗唔明稅局會點check你依一點
點證明?
其實衹要其他兄弟姊妹唔同你爭住報就得。如果幾兄弟姊妹都有俾家用,通常會叫搵最多錢嘅報父母免稅額,咁可以扣最多稅,之後可以計番錢分返。
證明係要你提供, 提供唔到佢地就會派人CHECK
同住個D 咪睇你大廈出入紀錄
報12K個D 咪睇你有無12K 轉數紀錄
咩無單, CASH 之類個D EXCUSE, 佢地仲要求你提供更多BLACK AND WHITE資料. 無你就仆街了
水電煤, 差餉地租,管理費 睇單係咪你個名
家用咪叫你提供轉數紀錄, 比CASH 既咪問你邊條ATM DRAW 錢係家用
證明係你要比BLACK AND WHITE佢, 同要解釋比佢聽
抽查一年, 如果你唔清唔楚, 佢分分鐘叫你比過往幾年RECORD 到時你就仆街
到時搵老豆老母寫張confirmation 話你有供養佢就得
反而想知一家人有3個子女,究境係咪3個子女都可以報稅父母免稅額
同住係睇你住址證明
唔可以
緊係唔係 每一個年度自己簡邊個用依個免稅額啦
樓上3個人都寫晒呢D情況應該就會抽黎check
咪鳩up啦
老豆老母夠55咪填得 理hi得佢係咪同住/有俾家用
唔係同住又報同住就抆D
你會唔會天真咗d?
3個都一齊報一定check之餘
仲要3個都扣唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞