報稅父母免稅額問題

253 回覆
5 Like 110 Dislike
有試過巧合報左同一個父母,但唔知。
我反對評稅,然後稅局話返我聽係因為有另一屋企人報左供養相同父母,叫我商量好名額邊個用。
一年12000好易
正常都被3000 4000la
但我噤多年都係上網報,佢都會寄physical copy+email 通知

唔會打上去問啦最好慢慢處理
1. 要你交住址證明, 同舉證自己同住父母住同一地址
佢唔使點查, 只會出信叫你證明
點證明係你既事, 佢唔信輕則可以withdraw 你個申請, 重則按稅例罰你

個人稅唔知, 公司利得稅, 稅局係有權要求另一個party提供同你相關既資料
你係咪搬出黎住, 但水電煤等等, 所有野都可以做到冇你資料?!

2. 你有冇係其他政府部門報過另一個地址
以往政府部門d 資訊係唔互通, 但早幾年換新身份證報左另一個地址, 選舉事務處都即刻寄信黎問左係咪要改地址
所以我估好多野有互通, 只係平時唔搞你

3. 搬出黎住1個月內要通知稅局改地址, 唔通知你會犯另一條稅例
如果你結左婚, 就更易比人足到
冇理由1個報搬左出黎住, 另一個住番自己原生家庭
2個都報番原生家庭好似冇咁易查到, 但係咪好似1咁講可以做到完全查唔出

4. 搬左應該要通知埋雇主, 雇主份ir56b 要填你住址同通訊地址
雇主填完會比你check, 唔岩你要通知佢地
《税務條例》敘明納税人的地址如有更改,必須於1 個月內通知税務局。你係唔同地方填唔同地址無問題,但你報稅局必須得一個住址,而佢查到你申報緊唔同住址,咁稅局地有合理懷疑你虛報住址去逃稅。
抽中你,有咩同稅局解釋,而你解到佢接受咪無事囉。你攪到個主任開file 查就仆直。
你仲覺得宜家個政府好似以前咁就各下自理。今年少左廿萬份稅表,政府咁等錢使咪多謝你。呢d個人責任,你覺得無問題無所謂,又唔係呢度d 人要孭飛
睇番樓上巴打講果兩個case, 其中一個新聞冇講到居住情況所以唔評論。

另一個case個老豆政府買位計劃已入住安老院, 老母就移左民, 仲要過埋身, 呢d政府有哂record就梗係博唔過啦。

之但係你話果d搬左出黎住果d case, 我自己租間屋, 冇話一定要用黎住, 我租黎擺貨, 自己同番老豆老母住唔得既? 老豆老母屋企又有我住址證明。
如果你同你老豆老母關係正正常常, 你自己響你間舊屋仲有住址證明, 呢d情況我咪會寫埋同父母一齊住囉。
我冇話覆邊個呀~ 我見有巴打搬左出黎住, 又猶豫緊tick唔tick好, 所以講番其實有好多情況都解得通, 只係有D case有哂政府record就唔好博。

你果個case 我覺得解得通架~
唔駛同我地解釋
稅局接受你解釋就ok
你父母過左身, 移左民呢D, 人地問你你都口啞啞解釋唔到, 呢D梗係唔好咁痴線tick 一齊住啦。
真同住就梗係拆到啦
如果假同住,稅局要你拎2個地址嘅水電煤單,點拆?
「至少連續6 個月與你同住而無須付出十足費用;或你/你配偶每年付出不少於$12,000的金錢用以供養該名父母/祖父母/外祖父母。」

唔明, 老豆老母住果間佢交水電煤, 我租出去果間我交水電煤, 錦有咩問題?
講番清楚先, 最初講緊呃父母免稅額, 講講下某巴打又戴頭盔轉軚話"我老母的確黎我屋企住", 龍門任你搬
講左好多次, 你"真同住" 大把方法證明, 根本冇討論空間, 從來都講緊假同住好易比人踢爆

你想講假同住, 稅局問起就話其中一間屋租出去, 代人交水電煤?
1. 你邊度變個人頭同收租證明? 所有野都比cash 冇銀行record?
你可以咁答, 但變唔到個租客/冇打左stamp 既租約/冇銀行record, 稅局唔信你一樣會照disallow
2. 冇報租金收入已經犯法, 稅局會捉番你咁多年漏報既稅同罰款
斷估你唔會作d 租金收入出黎咁搞笑掛
呃父母免稅額claim5-10萬, 但假租金收入又比番幾萬政府, 搞手但求打個和?!
邊洗搞咁多嘢
佢兩個退咗休,冇收入
唔係你供養,佢哋食風咩
唔係我租出去呀, 係我租人地樓搬出去住呀
父母用退休金過活,其實實際唔一定仔女有供養
不過同住其實無寫仔女最少俾父母幾多生活費,只要唔係父母100%負擔哂開支就得,唔似非同住課稅年度要證明有俾至少12k
仔女有幫手交費已經好有力證明父母無需付出十足費用
咁你住一間屋, 父母住另一間, 稅局問起你拎晒2邊近3個月水電煤, 你點解釋大家係同住?!
評稅主任幾百人 仲有利得稅嗰d
一個隨時對成萬個case
邊得閒查咁深入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞