玩爛了!KOL日夜宣傳IB(盈透)爽換外幣,搞到用戶被IB封殺,出唔到金

136 回覆
81 Like 9 Dislike
在商言商姐,B2B之間只有利益
但自己戶口入錢出錢
IB係知個origin

如果本身係黑錢,唔係入錢的銀行負責咩?
就咁睇,好少次數/金額姐,無咁容易
呢d好正常
應該無事

就算trigger到都未必會覺得你可疑
就算可疑都會send嘢嚟問你點解
解得通就無事
公司戶口有無分邊種公司戶口?

其正機構投資者既戶口?定所有以公司名義開既戶口?
班撚樣成日用盈透玩老千股
因為我之前以為好多人都會咁,有幾個戶口用嚟做唔同用途,有時食下新資金優惠etc 後來發現朋友中得我一個會咁做
其實好多人都會咁做
唔係,環環都有關係,所以就算IB知你入同出都係同名戶口,佢都有責任去睇有冇可疑同有冇需要進一步拎資料/要你交待SoW
喺regulatory requirement同aml program角度
Fi 要做嘅係睇下有無suspicion transaction而唔係判你有無洗黑錢(fi 都無足夠資料同能力斷定你有無洗黑錢)
筆錢來源表面上的確無問題
不過全世界d regulator都有提過即使筆錢嚟自另一間銀行嘅同一個客人都唔代表筆錢無問題
因為有機會係洗黑錢一連串步驟其中一部

所以只要你d transaction pattern 超出咗佢地預計嘅pattern
就可以叫可疑(想像下99% 嘅客唔會咁做但你會咁做)
咁佢地就會再睇下你成個profile同transaction history
評估呢個pattern有無reasonable ground
如果無就report去Fiu 同掟你去higher risk
最後再由business unit嗰面決定derisk 定係繼續keep呢個higher risk客

拎返上面個case嚟講
Ib 做security broker
賺錢係抽你水 同 賺你擺錢擺貨喺到 同借錢借貨嘅息差
你而家淨係lam 我出入錢優惠但又要pose ml/tf risk俾我
點諗都derisk你啦
是但買1股voo咪得囉
係要1蚊都唔俾ib賺
啲銀行好中意ban人戶口
簡單講,因為你個戶口無價值

所以佢地扮做左野搵你黎開刀

有價值果D就算北韓伊朗都當睇唔到
如果IBHK大部分客係中意著數嘅香港人
好大比例用來齋唱錢
佢既作用就係用黎唱錢

介面極度難用,邊個會用佢黎炒股
會唔會係出入太頻密,尤其你係用individual ac?
你唔用姐,大把人用啦
佣金又低,又有API ,又多option strategy 玩,又多唔同市場/產品投資,又少hang 機
佢介面其實好過以前唔少 尤其APP版
不過無返相應知識都好難驚馭佢

識用反而會覺得方便 可以買埋歐/日股
買債券入場要求低
如果無乜心水想買仲可以擺住舊錢賺息(前提係有返咁上下資產)
快d close acct 啦
唔好咁多人用㖭呀
廢事阻𨳊住晒
呢D咪On9既諗法

越多人用佢先有越多本錢進步。
去啦
去用你嘅好嘢啦
我用垃圾就ok
如果1球港幣兌美金
ibkr點收charge 法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞