玩爛了!KOL日夜宣傳IB(盈透)爽換外幣,搞到用戶被IB封殺,出唔到金

136 回覆
81 Like 9 Dislike
有一兩位著名KOL,幾乎每一條片,都花上十幾二十分鐘,重複又重複地為IB做開戶廣告,他的賣點是,在IB進行「入金— 貨幣兌換 — 出金」操作,就可以得到最優的匯率。

在此之前,我們存款入IB,等候幾天就可以提取該款項,

但由現在開始,如果IB懷疑你只是想將IB平台當成「外匯兌換商」而不是「證券商」,可能會封鎖你的帳號,禁止提款或貨幣轉換操作!

附圖來自一位網友分享,是該網友在提款失敗後IB給予「警告」

據我所知,該網友的IB帳戶也是有一小部份資金投放在美股上。那麼,究竟多少比例的資金投資於證券或商品,才不被IB封鎖資金?不知道!資金會被封鎖多久?也不知道!!

[/quote]
(多謝會員「共慘黨」提供)
因為一入一出中AML啊.
洗黑錢
用自己名戶入同出錢
咁都中AML?
根本就係玩爛左。

IB唔想賺你2蚊佣金,又要搞出錢又要搞入錢
呢度早排先吹奏完
Coco咪有教
呢D不學無術既垃圾

唔明點解連登仔會吹捧
一舊垃圾 黎緊仲告鄰居 留名食花生
講真

大部份KOL同 youtuber都係垃圾

不學無術只識賣廣告
同樣名就唔出事咁洗黑錢咪好易
大J 帶頭做垃圾
請教一下純粹自己戶口轉錢又點樣洗到黑錢
Sor

無論Coco定大J,我完全唔知係乜水,、無Click過佢地既片

但連登不停有討論
咪一樣係垃圾,為左Click rate跨大跨張失實
洗黑錢籠統嚟講有3個步驟
其中一個叫layering
即係透過做唔同financial transactions 去mask 本身舊錢嘅origin
重複呢d步驟好多次咁就可以將烏糟錢嘅來源隔得越嚟越遠,越難追尋
所以fi 都會對d 出錢同收錢同一樣名嘅 transaction做monitoring

而家d fi 去睇有無可疑transaction係用system monitor
入面有d constraint係睇下有無d high velocity 嘅transaciton
而ib 呢d 証券商就可能有多一重constraint係睇你behaviour
因為本身expect客人嘅behaviour應該係擺舊錢入嚟做投資
而唔會舊錢入嚟一兩日咩investment都無做過就即刻做個fx 又轉走

本身你做一次半次可能raise咗個alert
負責review d alert d人嫌煩 / aml program入面寫明一次半次都做可以接受
做多兩三次好難唔覺得你可疑
從而郁你account
巴打我想八掛下,如果我淨係入唔出嘅話會唔會中AML alert? 例如我每個月喺za bank 轉三兩次錢去恒生,每次可能一萬幾千咁。恒生嗰邊就間中買股票交咭數之類,system 會唔會覺得一直自己過數俾自己有可疑?
最垃圾個個
咩事告鄰居
話人地霸佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞