點解電動車係用叉電唔係換電

63 回覆
8 Like 33 Dislike
其實我都幾buy換電concept, 起碼我覺得係win win, 都幾多好處

1) 換電夠快,5-10min應該換得晒,到時一定係用機械臂㗎喇,1噸定0.1噸都係咁換
2) 可以集體叉電錯開peak hour 用電時間,減低電網壓力
3)叉電時可以做埋電池health check, 有問題可以早啲攞去換,安全又環保
4) 車主唔再要煩換大電呢個問題,架車嘅大限應該只淨摩打

模組化電池都應該幾多野玩
可能可以同一架車,市內代步就裝2 pack電池,長途就裝滿4 pack
電池廠就出啲高效電池/ 玩吓dlc,可以增加㗎車performance

利申: FF
未來喇,電池個儲電能力提高多4倍就應該可以。
其實應該唔係換電呢個技術得唔係
根本換電呢個business model唔得
NIO第1代換電站先要升起部車 第2 3代都稱唔上唧高架車
一陣換完爆炸邊個揹飛?
未來真係叉10分鐘就行到300km嘅話仲要換電嚟做乜
做得好嘅電動車一定係電池同車架一體化
要做到可換電,部車就一定會重咗,而其他條件相同之下重咗就一定會降低能源效率同續航力
就係要環保先推電動車,特登走去整低個能源效率=冇咁環保,係咩玩法
部機會壞 重有佔地問題
充電樁就經常壞啦 個站壞機會細得多

佔地3-4個車位 中 美 歐洲有咩所謂

佢仲同油公司合作 油站入面好多都有佢換電站
電車講環保
越多散件賣果件野就越多人有專業
一件貨係自己但專業唔係佢手,佢知有幾大鑊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞