點解電動車係用叉電唔係換電

63 回覆
8 Like 33 Dislike
換電技術上應該未突破到,亦冇乜需要

換電站基建上嘅footprint 大過叉電站好多,自動又未必有間間廠standardised 嘅工序

加上super charging fast charging 都已經夠快,換電基本上唔合乎成本效益
電話而家電都無得換
而家最多都係話統一插頭
eu依家 propose 電車 ebike escooter notebook smartphone 全部要removable battery
網上見到:

當特斯拉談到電池交換的問題時,他們基本上發現整個想法是多麼不切實際。

我認為 IEEE 在對電池交換的嚴厲批評中表現得最好,它說“每個汽車製造商的電池設計都與獨特的車輛架構緊密相關……沒有一個設計是為了一刀切或易於拆卸和重新安裝。”

撇開存儲和維修數千塊電池(請注意,在每個站點)的不切實際性不談,電池更換的概念本身就迴避了“里程焦慮”的實際解決方案——更高的電池密度和快速充電。

豪華的 Lucid Air EV 允許車主使用直流快速充電在 20 分鐘內增加 300 英里的續航里程,而保時捷的 Taycan Tesla Model S 據稱可以在短短四分鐘內增加 62 英里的續航里程。

https://www.powersystemsdesign.com/articles/why-did-tesla-give-up-on-battery-swapping/131/18891%23:~:text=And%20about%20a%20year%20ago,not%20suitable%20for%20widescale%20use.%E2%80%9D
樓主係咪以為電動車換電池好似電筒換電芯咁易?
遲早要面對
eu玩緊野
The agreed rules will cover the entire battery life cycle, from design to end-of-life and apply to all types of batteries sold in the EU: portable batteries, SLI batteries (supplying power for starting, lighting or ignition of vehicles), light means of transport (LMT) batteries (providing power for the traction to wheeled vehicles such as electric scooters and bikes), electric vehicle (EV) batteries and industrial batteries.

Three and a half years after the entry into force of the legislation, portable batteries in appliances must be designed so that consumers can easily remove and replace them themselves.
你講嘅遲早,係大概要等發明超強電池之後。而家電車嘅電池成噸重,又大舊,換電只係搵嚟講
no sooner than mid-2026 or potentially even 2027
大陸慰來有得換電 但好多人都會怕自己明明用緊好電但換舊垃圾
如果可以換電,但你部係新車嚟
你又係咪接受到換粒得80%容量嘅舊電池比你呀
所以我覺得換電池唔可能 係用家心理關口問題
多過係技術問題
TESLA之前好似有D係拖舊電幫你換咁o既service??

台灣果隻綿羊仔應該買車唔包電 要sub公家電池plan
首先電池技術會再進步
然後電池係車身結構一部份
有散熱水路 高壓電線
要做到換電機構可靠要加成本
重要增加電池厚度變得更加冇leg room
做換電站又一大舊錢

其實可以分幾粒電池換落部車果道。(示意圖)
粒電已經勁重,逼住放係車低降低重心,你重要放車頭?
可以換電邊個買新車
你諗吓點解以前啲電話大部份都可換電到依家大部份不可換電
無非都係不可換電可以係設計上拎盡啲空間放零件+密封性做好啲

https://youtu.be/Ram4M3U32XI
早幾日都有人拍片講依個問題
係喎明明以前都有得換
就嚟又有得換番
都係資源投入問題 如果換電過程係全機械操作就可以解決 概念類似iron man除甲咁

換電設備可以由車廠本身提供返專屬車系機械人處理換電程序 所以換電站有機會係車廠開或者第三方合作夥伴

儲存電池問題仲簡單 將地底油缸變擺電就搞掂

當然呢啲都係好粗疏既構思 不喜就收皮
如果遲啲電車普及晒
有電車係打中低價市場賣10幾萬部就有得咁玩
唔係嘅話應該冇公司想出公共電池Plan
因為只會整cheap個brand
預咗好多售後服務要處理
做唔好形象差就玩完
到時可能又改timeline。之前話要phase out油車依家都好似被德國反對
佢講下你就信呀?
換電技術上要做唔難
但現實操作好多唔係技術上嘅問題要考慮

首先要搞咗標準化先
可以制定幾個唔同容量電池嘅規格大細
當然仲有保護裝置等等
呢個已經好難做到
Tesla其中一個優勢之處,就係成本低
佢嘅底盤車架而家已經一體化
成本低製作簡單亦快
如果標準化佢要跟標準化後嘅電池去整車架
首先配合唔到自己科技嘅改善發展
同一時間拉近同其他廠商嘅成本優勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞