點解電動車係用叉電唔係換電

63 回覆
8 Like 33 Dislike
反正都要裝舊電喺架車入面
點解唔設計到將電池容易更換
如果要換電就去換電站
而換電站就會抆你舊電出嚟然後換舊已經叉好咗嘅電出嚟換上你架車度
你嗰舊用完嘅電就喺換電站度叉電然後比下一架車用
其實可以將而家嘅油站改成換電站 佢會負責將電池快速叉好同換電
如果你想架車好力啲快啲就用俾貴啲揀舊靚電
通常一舊唔夠要4、5舊 睇你架車可以裝幾多舊
收費就好似四驅車咁用靚啲電就用eneloop
平電就好似GP咁
咁電車冇電只需要去換電站用五至十分鐘換電
好過而家要搵叉電站又要用成個鐘快叉
等又等餐矇

係唔肯做定做唔到?

類似嘅嘢台灣已經做咗好多年
不過就只限電單車

我相信應用喺汽車技術上係做得到
咩料 nio咪呢個concept lo股價已反映一切
咪就係電單車先做到統一standard
咁應該要用政策干預
例如歐盟成日都管呢樣嗰樣咁
台灣呢架垃圾車玩咗幾年成日都死電
可能係佢技術問題
佢將啲電池裝喺車底
每次換電都要唧高架車
搞到好似驗車咁
其實好多電動車車頭都係吉嘅
點解唔將電池裝喺車頭?
26都還可以
但係46換電一係就重到仆街一係就要換好多粒
加上又要搵地方放呢D電,再要劃位比D電車泊車換電
香港有冇咁多地方比你換
搞壞舊電邊個揹
我攞出嚟嗰陣時就係爛入邊個數又要嘈
計月費定係計獨立價錢又要嘈
計月費啲人又用到戇鳩鳩咁
計獨立價錢又要嘈點解佢嗰嚿電行到300公里我嗰嚿電行得271公里
反正唔係自己電 唔洗錫住用
你諗吓啲人用八達通都用到咁撚樣,要佢哋將舊電攞出嚟抽抽插插我都唔夠膽想像會發生咩事
車頭太重?
咁架車咪好柒 重心高又唔好揸
實際上快叉15分鐘都叉到差唔多300公里

你換電一入一出都要啦 大陸蔚來係站入面都要好幾分鐘 加埋一出一入其實差唔多

同埋好多人其實有得自己車位充 長叉慢充都夠哂用
https://www.carparts.com/blog/how-heavy-is-a-tesla-battery/

Model3 舊電成千磅

當你一半重你試吓台住佢行返居企叉
充電只不過一個折衷既做法,慢慢取代加油站既一個過程,正如電動車會慢慢取代油車。
諗下實際情況就知唔可行
nio 做緊啦
行得通就唔係得nio做啦
每次換電都要唧高架車

你不如睇下現存嘅換電車d片先咁陣評論啦
車頭個箱做最大嘅tesla 先得幾十L位
大把電車車頭仲係冇位
搞換電搞到仲蝕緊錢
電話都唔再可以換電啦
elon嘜解釋過
但唔記得詳細係點
eu真係想立法限可以換電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞