中方證實:中国火星探測車「祝融號」休眠後一直未醒

197 回覆
193 Like 3 Dislike
你好適合加入我國航天局
設計失敗同實驗失敗 兩件事黎wo
Ok既 成個plan 都係實驗黎 咁我ok既

淘宝嘢係咁上下
呢啲唔外露既咪加啲防入沙物料,好似防水咁
因為好奇號已經用緊熱同位素核發電機自帶發電機,全天候24小時運作
每加1g 野就多好多發射成本,佢過左設計壽命已經當贏左,其他都係bonus
無知真可怕
好奇號同毅力號係你眼中應該好失敗
死左千幾年都要比人丟去火星做野
點解你唔比條懵炳笑撚死呀?
做乜點醒佢

叫得做冬眠,就一定係長時間日照不足
果種極端環境,溫度
根本無可能用有大氣層保護既地球去比較
裝睡的人叫不醒,
留意番我只係話合乎成本效益
就係預左失敗,太陽能版降落時震壞
或太陽能其實不足夠推動架車等等

總之成功降落,無震壞部車探測功能
發信回地球功能正常, 舊電最少夠玩90日

真心唔好on9啦,唔理邊個國內
去到火星咁遠,大家都面對同一個問題
你用一個飛行器 去同 一個著陸器 去比較?
唔好咁痴啦
好醒
美國會公佈火星車失聯嘅次數,永久失聯會主動公佈,中國連發布正確消息嘅信心都無。
呢次火星任務其實係大成功
完全笑唔落
係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未係未
佢個孖生兄弟curiosity都行左2000幾日
opportunity有幾次都被沙塵暴收左皮,但勁好彩地又有陣火星風幫手吹返散d沙塵,可以繼續用

Yes this
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞