中方證實:中国火星探測車「祝融號」休眠後一直未醒

197 回覆
193 Like 3 Dislike
切部野得90日剩係諗到一個解釋
又係面子工程,超英趕美個種老套心態
同港珠澳大橋一樣
點解淨係第一個power source冇backup plan
叫做得左, high 一陣
但真係要做野個時就收晒皮,
不能指望, 不要有期望, 能做到是好運, 做不到是正常
點解淨係得一個power source冇backup plan
你可以笑, 但依一刻你去同老美比係唔fair ( 佢地自己有無比就唔知, 但正常就唔會) , 有多一個國家去搞呢啲係好事黎, 我老美一個搞邊顧到咁多野
整個可以卷嘅膠膜,一低過某個發電量就卷走佢
咁係咪好過水撥 ? 水撥重會整花塊板
花到咁上下就發唔夠電
沉睡中的主角 一百年性衝動
加把風扇lo
唔算係收皮嘅,搵個人去撥走啲沙塵就得

自拍最緊要。幾億人民幣射出宇宙就係等張相做大外宣
點解唔 Fair?
1958 年, NASA 首次戴人升空, 19年後,
1977 年, 航行者1號發射升空 (設計壽命 5年, 至今仍然運作)

2003 年, 楊利偉上太空, 17年後
2020 年, 祝融號發射升空, (設計壽命 90日, 運作了超過一年)
你係咪負責整呢架野?
呢啲係咪叫壞咗?
係因為你唔熟先諗到一個解釋啫

美國上火星啲設備其實設計壽命好短,都係120日咁上下,中国呢一點只係同美國睇齊,但當然係美國啲嘢係好一截所以先可以一直咁用落去。
真係唔知笑你好定點好
用一隻一直係太空上飛既,同一隻係火星上面行既比
美國係火星上面個d探測車都冇一隻係運行到咁耐
講真話又會比人話五毛架啦
有時班友其實只係立場正確既黃絲,同d小粉紅一樣係無撚腦
不過事實上真係美國勁好多

唔講嗰部設計兩年但玩咗十一年嘅Curiosity

2012年著陸,仲行緊

跟住美國仲要唔止一部,係隔兩三年就打一部上去

有部Perseverance,兩年前著陸,又係行緊

當然你話中國弱,真係唔算,畢竟已經無第三個國家做到。
但同美國比都仲係蚊同牛比
美國太空科技領先中國幾十年啦
上面條友拎美國火星車同中國比都冇咁好笑以為射撚上太空既所有野都係一樣性質
係呀係呀
又贏
火星接收到嘅太陽能同地球無得比
太陽能一定最符合成本效益
係屌醒
唔係無Plan而係事實上做唔到。

美國啲車仔係用同位素熱電池加鋰電,曬唔夠太陽都好,等一陣就會充滿返。

中國只係太陽能+鋰電。

嗰種同位素美國依家都未生產得返,啲存貨同俄佬買。
但俄佬自己都無新貨賣。

電影The Martian,個男主拎嚟取暖嗰舊嘢係有根據嘅。
呢舊嘢亦都係美國領先幾十年嘅其中一項利器。

幾十年前射落啲深空航空器都已經係用佢。
支那科技得啖笑
求其掟咗上天空
就當探測緊火星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞