中方證實:中国火星探測車「祝融號」休眠後一直未醒

197 回覆
193 Like 3 Dislike
瞓左呀 等陣啦

陰謀論: 美帝派好奇號係休眠時做手腳
絕對唔係墜毀
美國好奇號 運作左十年
而家仲運作緊
佢生時限會唔會太短, 真係用黎到此一遊?
而家火星2020,NASA同JPL已經晌火星試無人機拎數據同驗證晌火星飛行既可行性。
SpaceX 就專注發展大噸位太空船。
唔係撐共, 第一次有問題係好正常, 唔試點知情況, 美國又唔會 share 重要 data , 如果上面個師兄講嘅係 for 90日, 咁依家個結果應該都係估計之中, 早幾日elon 估計之中自爆就咁多人護航
要共工
淘寶質素
不過我會覺得係複製返早期美國派車去火星個時咁。美國早期火星車都係行太陽能。
你好,我係NASA既連登仔
有興趣過嚟做?
如果係只for 90日, 咁就唔使預佢醒得返
無相應設計for N day沙塵
可以準備下次, 如果有的話,
唔好去火星啦, 去木星打後個D啦, 火星美國都插左旗啦
不過要等好多年
老老實實, nasa 玩左咁耐, 佢依家彎道超車(跟車), 一定要撞幾次板, 呢d 都應該預左, 最重要係攞到需要既 data 姐
我諗都係預左, 不過有人問佢就咁答
火星依家有少少 data, 應該再攻火星好d , 佢目標都唔會係過美國, 現實d 做老二, 搞好火星攞多啲經驗先再攻其他地方
設計用 90 日, 最後運行左超過一年, 用多咗270日以上先停,好勁 !!

77年發射果隻航行者一號用多咗幾耐話?
丫!! 好似仲用緊!!
打柴就打柴…未醒
南蠻入侵
因為上一上太空, 花好多人力物力時間
佢話90日, 我真係O左咀, 咁樣真係好side心機,
好似而家佢landing成功, 但又有時限, 飛過都去2年啦 (如果我無記錯)
而家又要花另外時間再飛過

不過好似旅行者1號咁, 放多隻2號,
1隻飛返火星, 另一隻飛其他地方, 反正中國而家都咁有

我覺得, 佢只係唔想輸比美國
但點都想超過美國
2號都仲係飛緊添呀
只係大家航線有D唔同, 但仲work
(雖則話2025年就會無電啦)
請問有冇人知道, 有冇web site可以話我知
我係地球, 香港面向南時, 旅行者1號, 2號現時位置係我邊個方向?
謝謝
長眠左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞