點解無殼蝸牛唔可以摒棄買樓觀念??

67 回覆
2 Like 30 Dislike
認真答你
1. 公屋咁易有?
2. 你拎普通人同富豪比?
3. 租ok, 不過咪預幾年搬一次屋囉
你私樓不知幾開心,我真係唔撚明會有咩怨氣,好似個撚個當公屋仇人咁樣.
其實你覺得租ok 已經唔需要認真答

但係點解主流思想要住水泥屋裡面呢??
美國有幾十萬人係住車裡面
香港以前西灣河 香港仔老漁民都係主流住船

點解而家個個都要住樓呢??
我住私樓開唔開心 都可以履行公民責任
見到濫用公屋 違法達義 犯罪行為
我就有權利制止 番大陸啦 屌你老母
香港係一個封建社會嘛
封建社會最大特色
中央分封土地畀親友
然後領主去尋租
你唔玩呢個制度就會畀人社會地位歧視
根本上同可唔可行冇咩關係的。
去遊行囉,反對起公屋囉
帳篷都冇位啦
啲人玩露營都要去私人場
但係唔係冇人做窩
係有人實行緊 只係做唔到主流 或者叫做小小規模既團體 唔好話住車 連車中泊都極度小眾
反你老母咩 大把人有需求 就係你條冚家產揸幾百萬霸公屋 你都黐撚線
點會啊 我見西貢大把窩
嫌西貢太入 飛蛾山都大把營地啦 徒步20分鐘落到牛池灣搭mtr都得
一日畀人貼左個非主流 小眾 異類既貼紙
就會受埋d無聊壓力架啦
就算有人講/報導都只係當你珍禽異獸咁睇,而唔係推薦呢個生活方式。
Sorry get錯咗

但係無住址證明係咪好多嘢申請唔到
所以我就唔明 樓淡點解會不斷呼籲年輕人不要買樓不要租樓 但係唔會去搞呢d團體 霸地露營 逆權侵佔官地 勁過丁權啦
坊間大把工廈出租信箱 60蚊一個月
住公屋都唔怕丟架 訓車有咩好驚
大把的士佬跑兩更再係車過夜啦
我都可以設想到幾個理由嘅

一, 佢係拜樓教信徒,覺得有樓好叻叻豬係佢畢生嘅成就,而最近樓價下跌令佢受盡壓力,於是搵人發洩

二, 多左人反思買樓是否值得,本身係一個數學問題
但因為佢已經做咗樓奴,佢為咗逃避問題,於是唯有訴諸道德,妖魔化所有買樓嘅人,指責對方係唔上進,住公屋係濫用社會資源等等

三, 可能都唔係純感情緒問題,因為佢諗到如果好多人都唔想買樓,佢自己層樓會升少咗或跌得咁多,有一部份牽涉自身利益問題

四, 其實可能佢冇價值取向,純粹想搵啲人鬧下打發時間

無辦法啦 有時人有啲就係咁 只能接受
我諗中九成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞