點解無殼蝸牛唔可以摒棄買樓觀念??

67 回覆
2 Like 30 Dislike
美國真係大把 而且係有錢嗰隻
唔係齋訓街唔返工 點解香港咁少
你唔知我屌乜9 咩
我認真答你兩句
你on9 係因為你呢個po 係raise 緊一個偽議題

唔買樓 》點解唔用露營車代替
點解住車住船瞓街唔成為主流
好明顯就係因為各種選項有其利弊有其成本囉
不言而喻

我又出一個丫
唔用電飯煲煲飯 》 點解你唔用馬桶煲呢?
正常人見到呢個po 都覺得onL9 架啦
但你自己就係唔覺

而你自己又唔做research,本地住車住船要幾錢、有冇法律問題、有冇安全問題、有冇市場
一味9 up 乜乜連登主流價值
美國大

香港細
唔用電飯煲煲飯 》 點解你唔用馬桶煲呢?
正常人見到呢個po 都覺得onL9 架啦
但你自己就係唔覺
呢個比喻好差 咁你咪主觀摒棄唔到買樓需求 直接去形容住車呢個行為=住馬桶???

而你自己又唔做research,本地住車住船要幾錢、有冇法律問題、有冇安全問題、有冇市場
一味9 up 乜乜連登主流價值
洗咩做research呢?有養車就知咩成本架啦 哦 原來你都知住車船成本幾多 咁租樓點解會係貴?買樓點解係貴呢??
又係你,買樓冇得迫架,自己有樓咪幾好囉,向好方面諗啦.
呢個post係叫人露營 住車
呃咗公屋你就 出去啦
人地住親公屋就係呃,心態葡萄真係慘,高上住宅一樣可以住得開心,樓價跌咪努力d返工囉.
認真探討討論,
年齡係有影響,越後生越偏向租樓
因為越後生 人工越易升 唔會覺租金通漲係一個問題
人工升幅應該會快過租金升幅

但係老咗 人工升幅無咁大 就會追唔到租金升幅
自然覺得穩定月供會抵啲(當借足九成上車)

租唔係租一世 買完都可以賣出去(蝕賣都係賣)
個觀念會隨年齡而變
仲未計生仔之後嘅諗法
呃唔呃唔係你條傻閪話事 夠膽你去屋邨辦事處問個主任 咁樣賣遺產仲可唔可以住公屋

今日冇興趣屌你 自己躝啦
佢又開始由辯論自己個po 係咪onL9慢慢轉向暗示自己有車有樓係成功人士了

我心諗
還好,尚且仲有樓和車可以給予這個心靈脆弱的人一點點的支撐
問題係主席講左住房不炒,你就知點解新樓供應不斷創新高,同時移民空出大量二手單位,雙面夾擊之下,政府依然唔減辣,你明白點解而家冇人買樓啦.

仲未講中美關係,國安法等.
阿ching 其實你係咪有閱讀理解障礙??
我係問點解要買??唔係問點解唔買
我叫你唔好買去住車 你就話成本高住馬桶
我叫你去買去租 你就話樓貴租貴

咁你而家係住緊公屋定青山醫院呢?
你講咁多做咩??我有叫你買??我叫你呃咗公屋就收聲 慢慢享受公屋生活啦
你講緊係租緊單位既人

我講緊既係唔租唔買既人 點解唔可以住車或者露營取代買樓或租樓既傳統思維
完全兩個概念窩
我都係做個好心提醒你唔好咁on9 啫
另外我無話住馬桶
我亦無叫你用馬桶煲飯食

樓主千祈唔好呀
唉 我又一不小心做好心提你了
唔好見怪
因為買樓唔係你講到咁難囉一個月供啲供啲,第二時老左有個地方養老,又可以做reverse mortgage,最小都穩定啲 ,唔洗怕無地方住
佢又開始進入大放厥詞mode 了
大家小心
心靈脆弱嘅人有時唔係咁襟激
辯論時大家注意用詞
唔好太刺激佢呀
我屌爆你個咀呀,嘩我屌你真係把賤咀賤撚到,我全家父母非常健康呀,屌乜得你咁撚黑心,咀咒毒咒人地,我同你冇怨無仇,把口賤撚到屌你積返d口德啦,成鳩日怨氣.
小朋友 你幾多歲啊??類比又比喻得差
咁大個仔仲屎屎尿尿馬桶
你on9 你on9
小學畢業未 番去學作業啦
樓主佢心腸好撚毒個隻,嘩屌佢我公屋我有返工架,我有交稅架屌我有食飯買野消費有貢獻正常人,佢就咒人家.
唔係架連登好多人話好難 樓上有兩件人版
sorry囉 好地地點解唔住 要留間居屋俾你地去賣??正常人邏輯走咗既遺產 好正路
住緊啦
行撚開啦 公屋狗 又想騎劫我個post
鐘意宣揚公屋主義自己開post啦
呢個post講訓街 住車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞