點解無殼蝸牛唔可以摒棄買樓觀念??

67 回覆
2 Like 30 Dislike
平時見大家討論最多就係樓價貴
難負擔 收入低 儲首期難 利息高

亦都聽唔少住公屋仲好住既言論
仲有就係好多“富豪”都係租
就算買 都係fullpay買黎收租

咁我就想同各位巴打探討下
“點解要買?”

點解唔可以學外國咁 搭個帳篷就訓街 訓郊野公園???

交通上黎講 假設觀塘番工
其實去清水灣郊野公園扎營交通便利過掃管fuck
又可以行去清水灣沙灘識女沖涼
唔買咪得囉負評我都無用架
中國人買樓 養兒防老

係咪封建傳統思想??究竟幾時大家先可以徹底拋棄呢種老土思想??
班樓淡 唔租唔買主義者呢???
因為有樓人生已經贏左一半
樓淡:有樓大曬咩 咁撚細 俾狗都唔住
你返工個時個帳篷點算?你啲衫褲又點算?
師兄住邊個天橋底?得閒拎啲食剩既野黎探你
買架車 家當擺車 帳篷長擺 邊個咁得閒搞你?
咁點解唔去觀塘碼頭 個邊已經好多人咁做
好心你出少啲廢po 啦
因為樓市會跌囉
有人上年500 萬買入 今年未收樓已經跌咗100 萬呀
有冇睇新聞架你
買樓? 俾人笑到你面都黃啦
下??我係問人點解要買窩
你理解能力咁差既??
嗰堆真乞衣露宿者窩 我見人地車會好多野玩 享受過萬呎大草地
都諗到訓街 都仲要返工 奴性重到呢
你問 點解要買丫嘛
我咪就係話無合理嘅理由要買囉
這不是你理解能力差嗎?
享受大自然 空間感姐
水泥盒裡面唔一定叫好架
搵50k 享受大自然 假期就游下水 釣下魚
溝下山系少女
我而家咪幫你宣揚緊唔租唔買概念囉
你衝出黎嘈咩呢??
或者你分享下唔租唔買既你
而家住緊邊度 有咩tips分享下俾後人??
https://youtu.be/Rta7TBDpieQ

另外呢 貼條link 俾你睇下啦
自己又做research 學人開廢po
啱啊 就係要宣揚呢種價值 點解係廢post呢??
除非你認為住車係廢人
我係話你自己做下research 先啦
香港地根本有人住車 有人住船
你自己唔識嘢可以上網搵左先
唔好7
鳩唔知咩 但係連登主流就係買不了 租不了 黐老母好 公屋好 冇咩人宣揚呢種價值 冇人摒棄傳統思維啊嘛 開呢個post既意義就係勸多d樓淡去車中泊囉
你除左on9 之外我睇唔到你有咩價值宣揚緊囉
日日on9 po 過日晨
我都不過係向你宣揚「咪L再on9」呢個世界標準嘅核心價值啫
有時真話真係比較難聽 但你都係咪撚再on9 好了
你淨係話on9 on9都講唔出點on9??
同你話樓貴 樓貴 又講唔出有幾貴
知唔知香港私樓住戶多過公屋住戶架??
唔係住公屋揸白卡先叫主流

同樣問題 有人住車有人住船
香港仔班舊漁民 60年代已經係住船tim
但唔係主流啊嘛 係個別 講緊十萬人連2個都未必有

而呢個post就係想宣揚到住車 露營 住沙灘成為主流思想 摒棄傳統廢老思維窩 我都唔明你屌屌屌 係度屌乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞