Ari Aster Joaquin Phoenix《Beau is afraid 寶驚魂》A24電影 香港20/4上映

137 回覆
20 Like 2 Dislike
條女係戲院睇嗰陣仲覺得ok靚,做乜cap圖cap出嚟變咗薜影儀架
sadie靚好多囉
色調同佈景都係midsommar style
有冇人睇過呢條
我睇過Strange things about the Johnsons 唔敢睇佢啲shorts 了
最記得老母用愛浸死我串鳩十九歲
覺得呢圖觀影門檻好高 同朋友一齊去睇 佢屌曬鬼 我諗大部份觀眾想睇嘅都係類似the father嗰種 結尾有翻少少解釋的
啲撚樣都睇唔明㗎啦不如留返俾想睇嘅人
想入場睇啲撚樣屌鬼
想睇嘅人就一定睇得明咩?
唔係貪佢幾十蚊
係窮人要返工 weekday就唔到時間
星期日睇咗佢算
我發悔氣

但鍾意睇戲嘅人睇唔明都會嘗試用唔同角度欣賞下了解下
又唔使咁
尋日睇完 覺得套野似喜劇多過恐怖片,係一套mommy issue既笑片
overall成套野係現實 過去同佢既精神狀態穿插,但係唔會話好混淆,佢會有啲位會俾到hints去整理
但係略覺得中段少拖既感覺,尤其係森林嗰度好似repeat又repeat咁
基本上套野唔差,但係受眾性唔會大
好彩上個禮拜決定先睇呢套,呢幾日假已經得返一日4場
twitter啲用家真係好鍾意做標題黨
明明佢只係話兩套都split audience
我其實係咪有問題?
我睇影評個個都話好好笑 有好多喜劇成份嘅位
但我完全感受唔到comedic嘅元素
除咗最尾做愛果part真係大笑出聲
係咪代表我份人冇幽默感?
我甚至覺得Midsommar仲好笑過呢一套
人人唔同既
不過買水食藥嗰度好好笑
我覺得最好笑係阿寶係屋企以為D友走晒
終於可以放鬆沖涼 點知有條友蜘蛛俠咁
匿係廁所天花板成晚

第二好笑係阿寶比車撞完去左人地屋企
打電話睇下阿媽咩環境
佢一路講電話 背景個士兵佬一路做D鳩野
野心好大,睇到好多其他戲同佢自己戲嘅影子
好似hereditary 嘅mom issue,閣樓
唔守章法嘅敍事模式
但略嫌玩得過龍咗
我會更喜歡hereditary 果種無助心寒
呢套有少少魔幻寫實咁咋舌
完全玩過龍
不停扭嚟扭去
扭咗三個鐘都係一啲完全同主線冇關嘅戲

Idea再好
太曲高和寡
我欣賞,但真係好難睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞