Ari Aster Joaquin Phoenix《Beau is afraid 寶驚魂》A24電影 香港20/4上映

137 回覆
20 Like 2 Dislike
我睇完嘅感受係成個人由頭到腳比導演侮辱左一次
cult唔係咁解
mother好易明咋wor
https://youtu.be/xOPMQBALNho

隔離套吸血鬼就真係cult la
唔係囉
呢套想害鳩人先好介紹比人睇
呢套好好笑喎
Ari Aster啲戲本身就唔係人人受落
星期六三十蚊有冇人要翻睇
有佢之前兩套風格溝埋,我覺得好正,屬於唔知睇咗乜鳩但又好好睇果類戲
星期五睇 忍住唔入個post
睇完 感覺佢係想叫觀眾自己諗多啲
無論係母子關係或咩決定

例如係睇到咁上下走或者同老母嗰關係散啲
想睇
但驚嚇既成份有幾多?
唔係好得jump scare / hereditary個D
我覺得係0%
懸疑/心理恐怖類居多
我覺得你中意佢嘅戲可以一試嘅,呢套可以話係佢最有野心嘅一套戲
睇完石左

山長水遠搵denis menochet過嚟演呢個角色
你唔講都認唔撚到佢
1 唔再係宗教邪典,而係精神上嘅夢魘,但係同之前幾套戲係一脈相承:
講i 家庭/關係嘅焦慮 ii 一直有毀滅性嘅根源植根喺佢哋心入面
2 同之前兩套戲唔同,幾乎無乜恐怖/jump scare場口,但有好多令人唔舒服嘅地方
3 雖然有啲意識流,有好多細節可以推敲,三粒鐘完全唔悶,比預好
4 幾鍾意佢4個場景嘅設計,彰顯到aa功力
5 覺得呢套戲對因為aa兩套長片而成為佢fans嘅觀眾幾有挑戰性

諗住波叔電影日 30雞睇多次
但我覺得有野心得黎有啲眼高手低
我覺得頭2/3都好好,去到中後段我就覺得有啲好似重重覆覆,對成個mommy issue 講嘅野我又唔覺得真係有好profound 或者新嘅見解
個個都屌,我自己就好鍾意
利申:超鍾意前兩套未入場已經好撚期待
剛剛入場睇完
同之期兩套比,今次個代入感好強
最令我代入到係Phoenix 好演到果種裙腳到panic嘅款
雖然好亂,刻唔刻意都好,都仲可以接受
但可能睇一次未必會清化得晒,可能之後出碟要再睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞