Ari Aster Joaquin Phoenix《Beau is afraid 寶驚魂》A24電影 香港20/4上映

137 回覆
20 Like 2 Dislike
打算死喺戲院
啱啱睇完呢套
我覺得都好似你咁講
分兩次好啲
呢套明佢想講咩
不過真係要消一消化
放工去睇是否不智,套野成3個鐘
平日可唔可以開下五 六點場

大佬七八點第日點返工
想睇,但怕睇到個腦亂到不行
有冇人睇完推薦
有d 似 truman show
但又唔係

睇完唔知點描述
個仔繼承咗老母的焦慮 將所有嘢都睇得好恐怖
一來呢套真係要睇自己家庭
同成長背景如何
因為人物個心理
未必每個人都感同身受
二來對觀眾想像力要求都頗高
現實行先嘅大概會有啲啲辛苦

不過我覺得可以一戰
睇完
完全唔知睇緊乜鳩
睇左
有種幾年前Darren Aronofsky套mother 的感覺
前半感覺還好,後半就有d無聊同唔係好知想講咩
點解會有人晒錢咁認真拍埋晒啲細路仔亂9咁寫既劇本
呢套戲係咪for人食大麻睇
最好唔好隊野睇啦 好多位都panic到爆
唔好搞呢D野
套戲前面半都仲正常
去到後半好多催眠、心理暗示
搞鳩你潛意識 可以你洗腦
如果你食完入左戲 後果好自為之

呢個導演都幾邪 特登搞D咁嘅野
你睇佢同小丑D訪問D野特登掉轉黎講咁
刻意叫你唔好 但其實想你做

入面有一場係特登叫靚妹食迷幻藥(草+其他野)
佢都係想D人睇果時食
成件事好小丑
又唔係你啲錢
紀陶睇完話係惡夢版阿甘正傳
我覺得無去到阿甘正傳高度
寶驚魂成個年代感係模糊
雖然最後有個年表出嚟
但我地淨係睇到阿寶細個十零碎
之後就係一個佬 中間係刻意完全無左
亦都連唔到D年代大事

我覺得可以同另一套對比下
Lars von Trier果套The House That Jack Built
果套同呢套一樣 玩晒好多類型片元素
寶驚魂玩驚慄同心理恐懼
The House That Jack Built玩兇殺同連環殺手
但後者成套戲係服務觀眾
當時睇我係好鐘意 完全係我想睇嘅野
Jack(導演)不停作案殺人
導演好刻意每次人物性格/造型都唔同唔連戲
直頭留晒證據都無人捉佢
點解?因為觀眾想繼續睇佢殺人
Jack(導演)殺人係為左取悅惡魔(觀眾)
Jack相信天堂同地獄係相通
殺人係為左上天堂(套戲上神枱)

講返寶驚魂 我覺得佢成個設計係想搞鳩你(觀眾)
同The House That Jack Built係掉轉
阿寶(觀眾)成套戲都係比人玩
劇情一路都大大小小挑釁你
最唔舒服都係最尾果度 個場景其實係戲院黎
最後好挑釁砌生豬肉
好唔合理咁特登用導演之力整死阿寶
特登搞到你唔舒服同反感
X 2
睇啦
笑咗
屌你老母
Bill Hader?
趁睇完仲有記憶drop低幾句
Ps: 睇果陣無take🍄🍄

睇完第一時間聯想起the lighthouse
兩者相似點係都以負面情緒建構成個plot
(fear vs guilt ),亦有滲入一啲心理學元素

個人認為比起the lighthouse嘅線性敘事
Beau is afraid不斷穿插係flashback同’現實’係成件事更符合Sigmund Freud對夢同潛意識嘅interpretation

但當依種敘事方式中間個core唔夠強(Guilty)嘅時候,就令成套戲好多時都有種失焦嘅feel,導致好多人睇完應該同我一樣都有唔知睇左啲乜嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞