[2023DSE] 中文科討論區(1)

133 回覆
4 Like 2 Dislike
加油站開始喇
幾點播錄音
最後一年果然好簡單
好簡單
Part A個張老師幾次都之後講個答案出黎
隔離po寫完,呢度覆多次睇吓有冇高手討論吓
第三題重點係模仿同個性嘅關係。
要首先釐清咩係個性,再論述:
A. 同意:模仿缺乏個性。關鍵字係倒模、跟風、成功學、平庸/獨立,太多例子唔多講。
B. 唔同意:模仿都可以有個性。關鍵字係個人風格(可以舉演藝類例子、中外戲劇等)、戲仿、師夷長技(例子方向:文化輸出及演變,e.g. 日本嘅中華文化)、因地制宜
C. 唔同意:模仿同個性冇關係。唔建議咁寫,有離題風險,當然高手亦可以論證此點,言之成理即可。關鍵字係自我認知、心態、性別定型、性格培養、個人成長.etc。方向可以係三歲定八十,社會規範等。個人認為寫到會脫穎而出,但極易離題。

當然,寫作冇絕對答案,但要喺芸芸考生中比人見到,選擇一個罕有嘅論證角度絕對有幫助。
利申:當年作文5*,不過太耐冇跟DSE,已經唔肯定係咪捉到路。如果諗唔到第三題,可能會寫第一題,取材就係解穢酒
題3 拎星應該要b or a+b(睇用咩心態去模仿)
Chatgpt都解得唔錯
呢題摘星應該9成9要駁論,寫B駁A或者寫A駁B都得。a+b個stand有啲模糊,如果係睇用咩心態,即係睇情況類,咁就要將個唔同情況嘅準則寫得好清晰,仲要比原因,如果唔係容易含糊或矛盾。但係你個諗法冇乜問題,將佢滲入駁論就得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞