定期存款邊間好? (22)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
1 合資格新資金是指上一個銀行營業日(「參考日」)之存款結餘總額減去參考日的上月最後一個銀行營業日之存款結餘總額的淨增長

即係你4月拎錢走 5月入返落去嘅錢都唔係新資金
唔該哂,咁即係中信冇得玩了
我尋日大富翁完咗轉晒 d 錢走,跟住今日再存返入去,佢唔當新資金的話,咁我轉去第二度算了
唔好意思, 想問問各位師兄關於中信大富翁的運作方式:
假設四月有存款(20萬), 已到期, 而五月又想join 新一期的, 要額外轉錢入去(10萬), 那六月時可否將原來的20萬轉走?

同埋想問下, 中信五月個利率實際係
六月(1.48+0.625)
七月 (1.58+0.625)
八月 (6.8+0.625)

咁計 好似都有3.9%
答你下半part:
你睇清楚, 係五月1.48%, 六月1.48%, 七月1.58%, 八月6.88%
罰你計多次
ok, 補充, 除非你5月最尾一日放錢入去, 錦樣個利率有機會有你果個蚊~
原來我睇少左一個月, 難怪計出黎的利率算唔錯🫣
呢個方法係要有其他銀行的活期(剛好月尾到期可黎呢邊)才做到吧
會cut
之前4.88%做咗一 lu
Lm
渣打馬拉松今日到期、見到d 利息已經出左、但個馬拉松戶口仲係度係米要自己手動去調番d錢出黎
記得D錢係會自己入返落原本既戶口,應該都係一兩日內搞掂,不過你想自己手動轉番D錢應該都冇問題
Mox 又柒左
4月入左錢做MOXGOAL 寫會計5月 個0.5%活期
而加又唔計
(不過正路應該係唔計 但佢有寫過計)

中信你加payee之後可以加上限
我用in motion app. 有limit setting.
加sms 做雙重認證囉
係app個security setting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞