定期存款邊間好? (22)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
粗略計最後一日做大概有3.3 同ML差唔遠
上知上年底5%up鎖一年
美金出錢入錢兌換果度食左你一忽.
5月1拎走? 6月1再玩?
之前中信職員叫我1/5轉走啲錢,然後1/6轉翻入黎就係新資金
你指5月渣馬?3.3唔做啦,ML都有3.125,差咁少唔值,又無咁flexibile.
4月渣馬仲勉強有3.6,就做得過
係 我都覺唔值 放ML算
而加定存大行都係得返3.3-3.5左右,無哂吸引力,我都係大部份錢放哂ML.
一part放4月渣馬,一part IB,一part futu MMF
想問ML係指咩?
Mortgage-linked account
上面見到Fubon 3個月有3.7 但無戶口 特登去開又先多少少
thanks
咁轉渣打算,渣打好似仲高大富翁少少
細銀行唔太想特登去開,根本多個2 3k係迎新黎。
我不如去開d大行priority banking,戈入1-2m一樣有錢收
我地呢D唔係間間都開到priority banking, 咪要搵下有D 咩野銀行先有高息, 錦係D細行先會有高息吸引我地去放錢~ 大行大把錢, 多你一個唔多
其實maximise每一分錢為自己帶來additional 收入,係精明的一種。
不過代價就係要付出時間,好彩而加有lihkg有得集思廣益。
重申多次我懶,我都想將自己d錢有效安全咁賺多d。
呢期見futu 堆US MMF回報都有4%+,有諗過入哂落去,但驚佢有risk都唔敢放太多
呢D細行有好多野都要經分行排隊做, 做完可能又要等幾個二作天先處理完, 一至五又要番工, 得星期六朝早先有時間整, 的確好花心力同時間....
要落分行我應該就唔會搞 我而加用緊個3間大行純因為樓下/公司有分行先用,同都開左一段時間擺左係到。
而加struggling緊放唔放多d入futu MMF,之前整左EDDA,入金都快
如果轉走馬拉松啲錢,走之前嘅日子係唔係都有息收?

按日計
Yes 逐日計
我係2.2/3.5/4.5
有Duffy 傘和tea
巴打邊到睇到5月plan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞