[求救] 按金俾PK業主撳住嚟搶可以點算好

405 回覆
8 Like 127 Dislike
是咁的,租咗村屋,退租時業主就話扣$3000,因為門鎖滑啞同牆身發霉,

我當時已即時承擔滑啞問題(上到鎖),我真誠咁預計$1000可解決(後來報價發現需$2500,我ok,下面另述),

然後我拒絕賠償牆身問題,因為1. 我已經有日常清潔,臨走時都有用漂白水抹均成間屋,2. 租咗幾個月已經非常潮濕,發霉,牆身出水,3. 有相片證明其實係我租之前,睇樓時已經有1.5米左右霉潰,
綜合呢幾點,其實我都幾有信心係自然損耗(當然我有機會錯),我亦都講咗一係就搵公證行報告證明係我問題,我就負責

好啦,我同佢講,牆我一定唔會負責,我希望總價係$1500-$2000内,後來因為拖得太耐,已經超出咗佢講嘅7日,我只會賠把鎖嘅$1000

好啦,佢開始發難,又話個門鎖除咗滑啞,又鎖唔到,又閂唔到門,問題係佢當日只係話滑啞,而且佢嗰日檢查左成幾個鐘,今日交吉之後隔咗九日先嚟話有新嘅缺陷,我問佢點解即日唔講到要等到今日先講,又冇相片證明,佢唔理,佢cap圖話報價要$2500 ,我都OK咗,咁我話當初總價$3000我俾就俾,因為我相信佢真係報咗價要呢個成本

後來佢又話唔OK,因為要拆道門,所以要加人手,要總價$4500 ,未計零件費,同埋佢可能會追討我租金損失

我話要搵我嘅師傅上去睇吓個鎖嘅情況,最起碼比較完我唔會承擔不必要嘅維修項目,但佢話我已經應承咗俾錢,如果唔係即時維修,只係檢查,唔會俾人入去

最大問題係,其實大家心知肚明,佢解決咗個鎖,幅牆都一定繼續刁難我

依家我係佢冇證據嘅情況之下,仲要承受佢租金風險(佢間屋喺邊境禁區嗰邊,其實一定難租得出)

我試過報警又話糾紛唔會處理,如果要等到差餉管理處俾意見起碼多幾日,小額錢債審裁處我又冇業主地址,我又證明唔到佢幾時真係搵師傅上嚟整,拖咗幾耐

根本所有嘢佢都可以亂開價無後果如果我要玩嘢,我又要承受法律風險,又要承受租金風險

好辛苦,點算好
你還左匙就冇計
不嬲都一手交鎖匙,一手還按金

你交吉咗佢先嚟check有冇問題 ?咁樣俾人扣住啲按金
2. 租咗幾個月已經非常潮濕,發霉,牆身出水

講漏咗,我當時有拍晒片有影晒相俾佢睇,但佢一直冇處理,都係我自己清潔
係咪真係冇第二個辦法
你買個教訓啦

出去租一定係一手交鎖匙,一手拎番按金

業主玩嘢咪唔交鎖匙,做租霸慢慢搞返佢幾個月
我同我女朋友租樓經驗少… 之前第一次遇到個業主好好,以為個個業主嘅標準都差唔多,表明我哋冇惡意破壞、有維護就得
就算你之後真係上庭,都係嘥律師費嘥自己時間損失仲大

你睇吓有冇方法拎返條匙好過
佢會話我令到佢冇得租比人,向我追討租金
其實我仲有士啤匙,但我一入人哋屋就我反而有刑事責任,而且佢都可以話我搞到佢租唔到出去
2. 如果業主拒絕向我退還按金,我可以怎樣做?

按金的性質是保證租客會履行租約中的承諾。視乎租約的條款,若租客未有繳付租金或其他在租約下應繳的金額,或業主因租客未有履行其承諾而蒙受任何損失,業主便可能有權沒收全部或部份按金。

如果業主不合理地拒絕退還按金,而雙方又未能透過協商達成共識,租客便有可能要採取法律行動向業主追討按金。

在哪一個級別法院興訴取決於受爭議的數額:
(a) 小額錢債審裁處 — 當申索款額為 HK$75,000 或以下;
(b) 區域法院 — 當申索款額超過 HK$75,000 但不多於 HK$3,000,000; 或
(c) 高等法院原訟庭 — 任何超過 HK$3,000,000 的申索。
有冇打厘印
係咪供哂
有打厘印,但唔清楚有冇供曬
小額我有責任要核實佢住址,但我冇辦法,其實佢當睇唔到封信就可以唔使處理
你租果個地址咪就係業主地址囉
佢地址咪就係你租個地址
佢扮睇唔到封信,有機會其實可以唔使處理,小額應該冇權力因為唔回覆而去拘捕佢
你就算真係寄去佢住緊嘅地址,佢都可以扮睇唔到
上網睇吓啲租霸例子
所以本身已經有缺陷,因為小額嗰邊嘅條例寫清楚你一定有責任去核實被告嘅地址

但制度缺陷就後話啦,起碼真實住址佢冇可能日日唔返屋企,真係要搞到執法拘捕行動嗰啲,起碼搵到佢,但佢其他物業空置你根本吹佢唔脹
不嬲租樓走果時都畀業主拎幾千走
冇事冇幹都畀人屈清潔費
未試過唔擺低錢走到
其實犯法嘢點講都係輸返俾佢,講緊一個正常人有家庭有事業,點能夠做完租霸唔使負責,你估有大飛俾一隻office奴工走佬咩
所以永遠以按代租
我第一次出嚟租屋個業主就真係唔使,不過後話啦

所以我本身都屌一聲,一個租客偷$3000,10個租客係咪偷$30000

咁搞法,租客又係散戶,其實冇人夠業主玩
唔犯法㗎咩…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞