寫左隻Web Crawler集中公營機構嘅職位空缺,你問我答(2)

286 回覆
78 Like 3 Dislike
我都無乜方法. 我D listing page reducers都係c&p.
都會有寫D builder func 去build d 簡單CRUD reducers/actions (i.e. input prefix => redux actions / state handling for reducers). 但主要都係c&p. 有bug就真係仆街
請教一下crawler果part既spec係點樣?
直接retrieve html再拆?還是抽json出黎?定係其他?
同埋係咪係js裡面做?
每個site唔同.
大部份都係拆HTML,都有D係搵佢API URL拆json

server有隻cron定時做, Java Jsoup parse DOM
正評#

留名學野+睇到有幾份IT工啱自己
想問下你係拎咩做web crawler?
Python嗰啲?
我都睇到,但有好多工都無寫幾錢人工,
咁點apply 啊....
呢啲濕勁機構不嬲價低者得
send 自己目標價去試囉
好似好勁 我唔太識
暫時淨係識用python做local crawler
其實無乜咁勁.都係一樣咁9拆html

自用write做excel, 我要放出黎就write mongodb. Crawler part本質一樣.

咁http api 就同crawler完全無關,單純係query db => return data.

website/app又係同以上無關,單純係call http api => display data in UI

分開睇就知好simple
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞