寫左隻Web Crawler集中公營機構嘅職位空缺,你問我答(2)

286 回覆
78 Like 3 Dislike
Good !!!! 樓主加油
Good !!!! 樓主加油

支持樓主,推呀!
支持樓主,推呀!

下載試下先!支持
下載試下先!支持

感謝
想問樓主有冇寫unit testing
用咩framework

另外係咪backend rendering?
咁細個project,又冇continous features to deliver. 唔寫tests啦

Web: React+redux+mdl
Mobile: React Native
API: Spring boot

無backend rendering啦, 暫時static html good enough啦
其實我都有諗過成舊整isomorphic app, 但最後都係覺得API分返開好D
JPA依家唔係eclipseLink好過hibernate?
其實咁樣有無copyright 問題??
我自己View隻野as some kind of Search Engine,所以應該就無.

睇copyright我自己主要會諗一樣野: 有冇損害對方利益. 如果無, 對方就無乜理由理你.
1) 對方本身data係咪收費
2) 對方page view係咪有廣告收入
3) Crawling process有冇佔用對方太多resources
etc

唔損害對方利益,唔claim content owner做自己,落source reference. 咁都比人叫你TAKE DOWN就真係無乜計啦
無啦. 依家呢個流量,個廣告收入都仲未cover到我部頹機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞