寫左隻Web Crawler集中公營機構嘅職位空缺,你問我答(2)

286 回覆
78 Like 3 Dislike
樓主 pageview 同dl 量幾高?有冇宣傳?

因為想整隻local 用app 驚上架費都蝕埋

少到喊,你見google play都未到500dl, 呢個星期每日user session都係40-50左右
不過就真係近0宣傳, 咪係到開左個post, fb invite左D FD咁

不過畢竟我呢隻APP個concept太簡單,無任何hold user時間嘅諗法, 係咁咦掃2下無新工就GG, 每日可能都係睇1-2分鐘MAX.

上架又唔係好貴姐, 有IDEA真係唔好等, 出左先知爆唔爆
面對JS 層出不窮的libraries下,好像怎追都是新手(實際上我Programming仍然係初哥)。

>Webpack係Bundler,主要都係為左減少http來回
聽下去有點像Ajax 咁

>但係D style都pack埋入js咁姐
都係用webpack做?

>淨計web interface就一星期,每日2-3個鐘到啦. 邊學react+redux邊做,因為用boilerplate所以做得好快下

你本身熟唔熟JS?

利申:只掂過下NodeJS

嗯,webpack基本上可以PACK晒你要用嘅野做1個(或幾個)bundle,等browser一次download晒減少http來回. 如果你睇D 頹皮D wordpress/joomla webpage, jquery libraries都10幾20個.js,每個有.css file, 就會比較慢.

熟就唔係, 以前都係寫下頹皮jQuery > jQuery UI. 早幾年寫過少少angular 1. 呢個係第一次用react+redux寫. IT狗到左3X歲仲要Keep住自已update

明明地咁

> IT狗到左3X歲仲要Keep住自已update

所以我都唔想做IT狗
整d野出黎幫自己做, 奈何要時間要錢

其實我覺得好多IT野要知道以前係點 先會易啲明點解依家要咁做

咁知多D background一定有好處. 但人地已經解決左嘅問題,有時就無謂再諗太多,學海無涯, 我呢D頹皮IT狗都係返出去做野先
面對JS 層出不窮的libraries下,好像怎追都是新手(實際上我Programming仍然係初哥)。

>Webpack係Bundler,主要都係為左減少http來回
聽下去有點像Ajax 咁

>但係D style都pack埋入js咁姐
都係用webpack做?

>淨計web interface就一星期,每日2-3個鐘到啦. 邊學react+redux邊做,因為用boilerplate所以做得好快下

你本身熟唔熟JS?

利申:只掂過下NodeJS

嗯,webpack基本上可以PACK晒你要用嘅野做1個(或幾個)bundle,等browser一次download晒減少http來回. 如果你睇D 頹皮D wordpress/joomla webpage, jquery libraries都10幾20個.js,每個有.css file, 就會比較慢.

熟就唔係, 以前都係寫下頹皮jQuery > jQuery UI. 早幾年寫過少少angular 1. 呢個係第一次用react+redux寫. IT狗到左3X歲仲要Keep住自已update

明明地咁

> IT狗到左3X歲仲要Keep住自已update

所以我都唔想做IT狗
整d野出黎幫自己做, 奈何要時間要錢

其實我覺得好多IT野要知道以前係點 先會易啲明點解依家要咁做

咁知多D background一定有好處. 但人地已經解決左嘅問題,有時就無謂再諗太多,學海無涯, 我呢D頹皮IT狗都係返出去做野先

做咗幾年IT 自己好享受學習嘅過程

enjoy自已嘅工作係好事
自推到2046
話說樓主為什麼不寫php, 而寫JS?
畢竟 php佔8 成market。

對web dev有咩睇法?

首先你要知道依家frontend/backend分家呢個潮流.
frontend只係static resources,完全唔需要server行business logic. 是但一隻web server serve到出黎ok.
backend provide所有data/logic都係無樣概,完全交比frontend做UI/UX

其實所有web都係HTML+JS做frontend, 你用PHP render左dynamic content唔代表你只係用左php寫frontend.
比較"舊"式少少, 換頁式*(?) MVC其實無乜唔好, 就係比較多慢(delay)嘅因數,e.g. 成頁換會白畫面,中間loading完全無control. d style每次都要broswer apply一次. d header/footer基本上每頁一樣,唔知LOAD咁多次黎做乜, etc

我都有好多project係php + mvc framework(e.g. laravel,yii2) . php基本上無乜
問題,只係我地唔再favor呢種server-side mvc model.

* 以前果D Non-SPA我都唔知叫乜
BTW, 其實右下角click v1,個舊版就係php+yii2寫出黎.
BTW, 其實右下角click v1,個舊版就係php+yii2寫出黎.

yii2 係咪大陸開發的?

http://www.yiiframework.com/about/
Yii個Founder係華人, 但我自已印象中主要係俄語系. 我用開D module都係一條俄佬寫
每日一自推
幫推
想問下如果比錢人寫 筆直大約要幾多?
Crawl product api 然後sort
類似格價網咁
幫推
類似格價網咁

per source website咁計嫁喎. 仲要睇下洗唔洗fight botcheck. 你當正常一個source web page 1k-2k 啦.
如果crawl完想store db再display on web就另外計,普通web system價
支持ming ming
係個名衰左D,支持你呀巴打
LM + support
幫推
類似格價網咁

per source website咁計嫁喎. 仲要睇下洗唔洗fight botcheck. 你當正常一個source web page 1k-2k 啦.
如果crawl完想store db再display on web就另外計,普通web system價

樓主係咪專精web development果邊?
定有搞其它? 好奇問問

主要都係做web-based,但就唔精囉

咳,我公司就係太鍾意搞爛gag
自推
4連

咳,我公司就係太鍾意搞爛gag

個網你公司搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞