「鄧寇克大行動」── 全世界最懂電影的人居然住香港

83 回覆
215 Like 31 Dislike
屌你 拍電影前唔資料搜集 拍完出來比人捉到錯處比人屌有咩問題?

個作者鐘意睇蝗國 抗日神劇?
8年抗戰開始了?

人地二戰舊兵睇完表示好似身歷其境咁喎

dunkirk老兵睇都有現場感,連登仔就話人唔做資料搜集

個老兵應該冇睇過kubrick d戲
否則根本唔會咁井底欣賞dunkirk
呢d抽水論調根本毫無意義
人地批評套戲就譏諷人地係“全世界最懂電影的人”,咁讚套戲又使唔使係“全世界最懂電影的人”先可以讚?
無論正反,終歸都係講理據同論點,如果你唔同意某篇影評嘅意見,請寫返篇文章逐一指正 (好似之前朗天同譚以諾就《下女誘罪》嘅筆戰),而唔係寫埋d毫無意義嘅抽水文,咁只顯得自己八婆兼小家

連登仔都愈來愈曲, 開始分唔到邊d係真心
一句講哂, 如果nolan一日改善唔到呢幾個通病, 一日唔會拍到masterpiece:
1. 剪接過快, 唔識控制節奏, 影響運鏡連貫性
2. 濫用配樂
3. 只識利用非線性時間固弄懸虛, 忽略劇本細節
4. 團隊經常大話, 最唔能夠忍受, 宣傳個陣口講一套, 電影成品又係另一回事, 睇smith lee點講tdk同Dunkirk就知
呢d抽水論調根本毫無意義
人地批評套戲就譏諷人地係“全世界最懂電影的人”,咁讚套戲又使唔使係“全世界最懂電影的人”先可以讚?
無論正反,終歸都係講理據同論點,如果你唔同意某篇影評嘅意見,請寫返篇文章逐一指正 (好似之前朗天同譚以諾就《下女誘罪》嘅筆戰),而唔係寫埋d毫無意義嘅抽水文,咁只顯得自己八婆兼小家

連登仔都愈來愈曲, 開始分唔到邊d係真心
一句講哂, 如果nolan一日改善唔到呢幾個通病, 一日唔會拍到masterpiece:
1. 剪接過快, 唔識控制節奏, 影響運鏡連貫性
2. 濫用配樂
3. 只識利用非線性時間固弄懸虛, 忽略劇本細節
4. 團隊經常大話, 最唔能夠忍受, 宣傳個陣口講一套, 電影成品又係另一回事, 睇smith lee點講tdk同Dunkirk就知
想睇Harry Styles

呢個真係好有潛質拎小巨人
明明全球都有人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞