「鄧寇克大行動」── 全世界最懂電影的人居然住香港

83 回覆
215 Like 31 Dislike
成篇野文筆單單打打成個八婆咁
得罪講句,即使佢d論點論據係啱,我都唔覺篇野幾有說服力

難道你還不知道嗎,在歷史上的電影大師面前,大家都是零。自從寇比力克、史匹堡、列尼史葛拍過電影以後,其他電影就不配再出現在這個世界上了。以後有人要拍太空片嗎,先把「2001 太空漫遊」搬出來吧;有人要拍外星人片嗎,問過 ET 和「第三類接觸」沒有?還是你要拍未來科幻片嘛,難道你會覺得自己拍得比 Blade Runner 好看嗎?望咩啊望,講緊你啊路蘭,眼高手低啊你,唔夠史詩啊,學乜嘢人用配樂啫,係無信心嘅表現嚟架,返去好好反省吓啦。
連登仔又柒一獲
低質抽水文
成篇文無內容
純反諷又無自己論點論據
咁撚樣想呃like
同佢笑d人有咩分別
請大家唔好click link幫佢洗hit rate
睇到好尷尬, 明明內容係幾有道理, 直接抽中哂連登仔水, 但係啲反諷功力睇到想喊, 感覺似啲小學雞俾人蝦到頂唔順嗰陣自暴自棄咁, 我唔知佢係咁專登咁做, 如果係嘅話呢啲抽水都算幾失敗

可唔可以具體指出邊句應該點改善,想學野

你個回覆已經示範咗
路蘭真係好正,個劇情複雜到啲腦漿爆曬出嚟
路蘭真係好正,個劇情複雜到啲腦漿爆曬出嚟

但幾複雜都好 用心睇係睇得明個度勁
咁既態度都可以出文
香港人真係on9,以屌Marvel 獨孤一味唔認真為例,但人地片尾要列成十分鐘cast and production
cup連咁嘅垃圾都post出黎 睇你幾時摺
有時真係好難怪點解咁多新興網媒創立都做唔長
每次想話follow下支持下 過冇耐一定會見到呢啲垃圾文
就算少人投稿都唔代表篩選上可以放鬆啫
真係撐唔落 已unfollow
有種曲線宣傳套戲嘅感覺
以我睇過多套路蘭戲
覺得最正都係死亡魔法
幾個好演員加好劇本加驚喜結局
就已經接近完美

其實點垃圾法

我覺得唔需要unfollow咁盡,CUP媒體本身係高質
一兩篇咪算

呢個作者其他影評都okay
佢只係想抽HK01嗰篇影評,講晒所有佢識嘅電影,然後就話Nolan做唔到咁樣咁樣
詳情睇上面有第二條link
有種曲線宣傳套戲嘅感覺

學你個名,其實係直線宣傳
作者本身就係覺得套戲好睇
冇需要因為Nolan做唔到以前經典電影嘅效果,而踩套戲

Dunkirk本身我覺得係以描寫事實為主題,3線連貫拍出歷史
再加啲電影嘅元素,例如探討人性、勝利同失敗
佢想造出另類戰爭電影,或者Nolan叫做Suspense thriller

我覺得Dunkirk係另類手法看戰爭,甚至好少戰爭元素,
著重戰場上嘅人性討論,去讚揚當時為咗大撤退而付出嘅所有人。
套戲手法其實算係獨特,至少我對每個畫面都有深刻印象。
睇番倫敦首映,問番當年係現場既老兵套戲拍成點,佢地話拍得好真實,咁就夠啦。
睇番倫敦首映,問番當年係現場既老兵套戲拍成點,佢地話拍得好真實,咁就夠啦。

連登仔:d廢老收左錢先咁講

連登仔話英國老兵算什麼?
明明套野話四十萬人大撒退 我見到個沙灘最多得千幾人
完全唔寫實 冇做好資料搜集
香港人真係on9,以屌Marvel 獨孤一味唔認真為例,但人地片尾要列成十分鐘cast and production

有咩關係變形金剛盜墓迷城咁垃圾片尾credit都係咁長架啦
美國片慣例要列哂所有工作人員出黎

沙灘太乾淨,屍體排得太整齊,整亂佢都懶,
其實寫得幾好
想知有咩問題

又口語又書面語係早幾十年嘅寫法
有時仲會加埋文言文 叫三及第

其實陶傑同李碧華都係單單打打
幾百字好難論述啲咩

英文專欄有時都會用呢種反諷寫法

沙灘太乾淨,屍體排得太整齊,整亂佢都懶,

仲要拍攝嗰時請得幾百個臨記
其他就用紙板人,紙板車
咁hea 當人傻架,成億美金預算去晒邊
呢個作者咩心態
終於開始多人知道nolan過譽, 留意到imax濫用配樂既問題, 佢就一盤冷水淋埋去, 話人扮專家

配樂關imax咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞