「鄧寇克大行動」── 全世界最懂電影的人居然住香港

83 回覆
215 Like 31 Dislike
其實寫得幾好
想知有咩問題

又口語又書面語係早幾十年嘅寫法
有時仲會加埋文言文 叫三及第

其實陶傑同李碧華都係單單打打
幾百字好難論述啲咩

英文專欄有時都會用呢種反諷寫法

唔係話佢用反諷有問題, 但出到嚟嘅效果係似小學雞同潑婦罵街, 同19嗰啲抽水差幾十皮

同埋我唔清楚你紅字嗰句想表達啲乜?
篇文小學雞到呢
似連登仔比人屌講中條氣唔順多d鳩up 幾句扮電影大師
其實不嬲睇戲 都係要先睇啲觀眾評價
一般正負評反差大嘅
即係有好多人話悶、唔好睇
但又有好多人讚
通常都好值得入場睇

估唔到有人而家直線(其實只係唔開名 都唔曲喇)抽擊影評

此風可長

利申:未睇套戲 但有好大期望
講真
呢套戲近10年top 3戰爭片啦,無得拗
都唔明d人做咩為反而反
香港人
呢d抽水論調根本毫無意義
人地批評套戲就譏諷人地係“全世界最懂電影的人”,咁讚套戲又使唔使係“全世界最懂電影的人”先可以讚?
無論正反,終歸都係講理據同論點,如果你唔同意某篇影評嘅意見,請寫返篇文章逐一指正 (好似之前朗天同譚以諾就《下女誘罪》嘅筆戰),而唔係寫埋d毫無意義嘅抽水文,咁只顯得自己八婆兼小家
屌你 拍電影前唔資料搜集 拍完出來比人捉到錯處比人屌有咩問題?

個作者鐘意睇蝗國 抗日神劇?
8年抗戰開始了?

問題係套戲其實冇錯
歷史上個沙灘真係咁乾淨
真係冇任何軍備
真係一批一批咁走
所以每次幾千人合理
係班觀眾覺得同預期戰爭片唔同先9屌
屌你 拍電影前唔資料搜集 拍完出來比人捉到錯處比人屌有咩問題?

8年抗戰開始了?

人地二戰舊兵睇完表示好似身歷其境咁喎
講真
都唔明d人做咩為反而反
香港人

又話唔係戰爭片嘅
無論點,你Dunkirk係近10年top 3戰爭片我無咩異議,畢竟呢10年好嘅戰爭片唔多
但亦無必要一面倒唱好,有不足嘅地方都應該要講出嚟
其實一隻手掌拍唔響,一班人踩得咁勁係因為另一班人捧得太勁,反之亦然

8年抗戰開始了?

班觀眾想睇史詩式戰爭場面
但呢個其實係走佬大行動黎
真係拍到血肉橫飛先on9
講真
都唔明d人做咩為反而反
香港人

又話唔係戰爭片嘅
無論點,你Dunkirk係近10年top 3戰爭片我無咩異議,畢竟呢10年好嘅戰爭片唔多
其實一隻手掌拍唔響,一班人踩得咁勁係因為另一班人捧得太勁,反之亦然

好野驚咩人踩
當年黑夜之神岩岩上俾人踩英雄片唔應該咁
到今日,邊個仲踩緊?
路遙知馬力😎
講真
都唔明d人做咩為反而反
香港人

又話唔係戰爭片嘅

總括而言呢套係一套有缺點嘅好片
無可否認有啲人平時戲都唔睇多套
見到Nolan個名就捧定先扮識戲
但連登有班人就係鐘意見紅就踩
見Nolan多人捧就拎住套戲個啲缺點大做文章踩到套嘢一文不值
曲得好想打佢一巴,好撚煩
講真
都唔明d人做咩為反而反
香港人

又話唔係戰爭片嘅

總括而言呢套係一套有缺點嘅好片
無可否認有啲人平時戲都唔睇多套
見到Nolan個名就捧定先扮識戲
但連登有班人就係鐘意見紅就踩
見Nolan多人捧就拎住套戲個啲缺點大做文章踩到套嘢一文不值

正如我頭先所講,好多嘢係雙向,某d人見到套戲畀人捧到咁高,覺得唔值,一時火遮眼,就有咁盡踩咁盡,務求攞返個平衡,其實佢地心入面未必真係覺得套戲咁一文不值
唔理佢寫既風格
內容好想正皮十次
呢d抽水論調根本毫無意義
人地批評套戲就譏諷人地係“全世界最懂電影的人”,咁讚套戲又使唔使係“全世界最懂電影的人”先可以讚?
無論正反,終歸都係講理據同論點,如果你唔同意某篇影評嘅意見,請寫返篇文章逐一指正 (好似之前朗天同譚以諾就《下女誘罪》嘅筆戰),而唔係寫埋d毫無意義嘅抽水文,咁只顯得自己八婆兼小家

對比起 《下女誘罪》果陣場筆戰,而家呢d似係小學雞鬧交 (特別係江生篇文

8年抗戰開始了?

dunkirk老兵睇都有現場感,連登仔就話人唔做資料搜集
講真
都唔明d人做咩為反而反
香港人

又話唔係戰爭片嘅

好野驚咩人踩
到今日,邊個仲踩緊?
路遙知馬力😎

出面大把人同人講TDK唔叫英雄片
講真
都唔明d人做咩為反而反
香港人

又話唔係戰爭片嘅

好野驚咩人踩
到今日,邊個仲踩緊?
路遙知馬力😎

marvel首席巨星RDJ踩囉
d口吻同呢度d連登仔一樣咁濟
"I feel like I'm dumb because I feel like I don't get how many things that are so smart. It's like a Ferrari engine of storytelling and script writing and I'm like, 'That's not my idea of what I want to see in a movie.'

I loved 'The Prestige' but didn't understand 'The Dark Knight'. Didn't get it, still can't tell you what happened in the movie, what happened to the character and in the end they need him to be a bad guy. I'm like, 'I get it. This is so high brow and so f--king smart, I clearly need a college education to understand this movie.'

You know what? F-ck DC comics. That's all I have to say and that's where I'm really coming from."

8年抗戰開始了?

dunkirk老兵睇都有現場感,連登仔就話人唔做資料搜集

講到尾佢地根本就嫌冇大場面冇激烈槍戰冇爆肛
但係就扯撚到去音效,剪接,資料搜集
講到尾你地識q睇戲咩
總之比迪迪尼拍,有笑位,動作場面non stop
睇完個腦一片空白都話係好戲一套
https://youtu.be/IjKVsv2ju7A
篇文小學雞到呢

係咩? 好撚中喎
你有冇睇到出面有幾多盲屌評文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞