移加港夫婦 以PR申領MPF仍被拒 因「體現是用BNO申請居留權

291 回覆
24 Like 181 Dislike

咁消費券又唔會冇份既
你要返香港旅行一樣可以拎到

因為點計都好佢都冇證據證明你係移咗民
要俾證明永遠離港
點樣剩係俾passport同身份證
龐氏騙局人地都起碼有d技術成份
強姦金係夾撚走你筆錢

真係咁難明
政府今日公布2023年電子消費券發放詳情,被問到已經移民或有意移民人士能否取得消費券。財政司司長私人辦公室政策統籌主任李文成表示,會用客觀準則判斷該市民有否永久離港意願,當中包括三方面:

1.該人在符合資格日期前,是否連續36個月不在港
2.該人近期有否因永久離港而提取其強積金
3.該人是否在香港簽發其永久居民身份證

如果真心移民3年無返過香港
依家係mpf又無消費券又無

問你攞錢果陣你就話你個人唔係度 但唔當你走
派錢果陣你就話你個人要係度 唔可以走
龍門任你擺
咪65先攞

差個一百幾十?

直接由BNO轉BC/BDTC喇
咁我眼見又好難真係走足三年連返香港探下親人都冇既
同埋真係走足3年,到時咪求其話只係嚟打工,讀書之類
而家諗住回流返香港果啲
反正係咪真回流心知肚明
如果用BNO拎到既PR都唔計
咁計姐係BNO邏輯上係唔會移到民

但消費券都係無你份
咁消費券又唔會冇份既
你要返香港旅行一樣可以拎到

因為點計都好佢都冇證據證明你係移咗民
政府今日公布2023年電子消費券發放詳情,被問到已經移民或有意移民人士能否取得消費券。財政司司長私人辦公室政策統籌主任李文成表示,會用客觀準則判斷該市民有否永久離港意願,當中包括三方面:

1.該人在符合資格日期前,是否連續36個月不在港
2.該人近期有否因永久離港而提取其強積金
3.該人是否在香港簽發其永久居民身份證

如果真心移民3年無返過香港
依家係mpf又無消費券又無

問你攞錢果陣你就話你個人唔係度 但唔當你走
派錢果陣你就話你個人要係度 唔可以走
龍門任你擺
咁我眼見又好難真係走足三年連返香港探下親人都冇既
同埋真係走足3年,到時咪求其話只係嚟打工,讀書之類
而家諗住回流返香港果啲
反正係咪真回流心知肚明

又黎連登仔駁嘴式9up
現實係大撚把人3年無返過香港

你應該無留意歐美英airline
依兩年因為無左俄佬航線同能源價格貴左幾多
中東轉機飛香港16/17個鐘 來回都要成6~7k左右
我大把fd寧願用舊錢近近去下周邊國家旅行 都唔會返香港
所以多一事不如少一事。

安安心心,堅持香港到65歲,在透過廣東計劃去廣東省養老。

又可以飲茶,食點心。 都唔明點解啲人要移民
睇你MPF 有幾錢啦⋯

法國總統馬克龍,都叫大家諗清楚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞