移加港夫婦 以PR申領MPF仍被拒 因「體現是用BNO申請居留權

291 回覆
24 Like 181 Dislike
好過龐氏騙局少少,到65歲如果未蝕哂,都叫可以攞返少少
有個friend本身有加拿大passport
佢申報永久離港拎到mpf
由決定走果刻已經預左無
都幾肯定6 年後就算拎到BC佢到時都會搬龍門
日日都有人夠65歲mpf
人地咪又照拎到
特衰正苦亂鳩咁嚟, 法例任鳩佢話乜就乜
離開香港就係離開香港, 應該立即俾返啲錢港豬
特衰正苦冇依照基本法治港, 市民可唔可以停供『強積金』?
因為BNO人取得嘅BC護照Observation上面會寫明 “持有人同時係BNO”
(俾其他國家知道呢個人可能同時持有兩本UK發嘅護照)
而且不論佢當初嘅居留條件係乜都會噉寫

即係話就算按呢一刻嘅做法、
唔添加其他新嘅障礙
你都要去renounce BNO身份
令本BC護照唔再出現以上嗰一句
先有可能成功以永久脫港為由withdraw mpf?
你啲錢就係我啲錢
咁睇法係香港65歲果d 都唔會攞到
張owp 用特區護照申請
已經冇左bno 個問題
果兩公婆傻鳩用bno 申請owp
日日都有人65歲拎mpf
點會拎唔到
passport即係入咗藉,咁同PR又唔同。
用passport 申請咪唔會出GBN 囉
入面都有講,“香港仲講法律
佢邏輯係用BNO 申請既移民,咩國家我都唔承認
吹咩 係唔俾返你地呀
擺明㩒住搶
真 一早講唔承認BNO
仲用BNO去拎mpf
想拎錢其實真係要有部署
第日65歲, 特衰政府儲備金仲有錢剩就奇, 港豬啲養老金凍過水

PR 卡上面國籍印左係GBN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞